Keskpankade rahasüst

Tõnis Oja 12. märts 2008, 00:00

USA aktsiaturud alustasid eilset kauplemispäeva järsu korraliku tõusuga pärast seda, kui USA Föderaalreserv koos teiste keskpankadega teatasid, et pumpavad finantssüsteemi 200 miljardit dollarit, vahendas AP.

USA aktsiaturgude olulisemad indeksid kerkisid kauplemise esimesel tunnil kahe protsendi ringi. Tegemist on USA, Euroopa Keskpanga, Kanada ning Šveitsi keskpanga kooskõlastatud tegevusega, mis võimaldab pankadel laenata raha finantssektorile palju pahandust teinud kinnisvaralaenudega tagatud väärtpaberite mahakandmise kompenseerimiseks. Hinnaralli eesotsas olid suurte pankade, nagu Citigroup, JP Morgan ning Bank of America aktsiad, mis eelnevatel päevadel olid tugevalt kukkunud. Eilsele tormilisele tõusule oli eelnenud kolm koledat kukkumispäeva, mille põhjustajaks oli samuti finantssektor.

Kui päev varem spekuleeris Goldman Sachs, et USA Föderaalreserv langetab erakorraliselt baasintressi veel enne järgmist teisipäeva toimuvat nõukogu istungit, siis eile langes see vajadus ära, sest rahasüst läks otse pankadele. "Sisuliselt eemaldas Fed pankade bilanssidelt halvad laenud ning turgudele see meeldib," selgitas turul toimuvat investeerimisfirma Meridian Equity Partners peastrateeg Peter Dunay.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:24

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing