Valdo Kalm: tulevik kuulub multimeediale

ÄP 31. märts 2008, 00:00

Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm vastas reedel aripaev.ee lugejate küsimustele.

Milline on Teie nägemus telekomiärist aastal 2018?

Nii pikaks ajaks ITs ja telekommunikatsioonis asju ette ennustades võib kergesti välja tulla kurioosumite ajalukku jäävate ennustustega stiilis "Tuleviku arvutid võivad kaaluda mitte rohkem kui 1,5 tonni" - niimoodi kuulutas näiteks ajakiri Popular Mechanics 1949. aastal ette teaduse võidukäiku. Kindel on üks asi: muutused telekomisektoris toimuvad alati kiiremini ja suuremalt, kui me täna tulevikku vaadates arvata oskame.

Kui siiski püüda võtta ennustaja rolli, siis mina usun multimeediasse. Kliendile on tähtis kvaliteetne sisu, näiteks uudised ja meelelahutus, ja infovahetus, näiteks oma e-posti ja kalendriga tegelemine. Samuti see, et ta sellele igalt poolt ja igal hetkel mugavalt juurde pääseks. Piltlikult öeldes tahab ta aastal 2018 Kap Hoorni neemel viibides olla multimeediaseadme kaudu oma kodus või kontoris.

Kas on uusi valdkondi, kuhu Eesti Telekomil annaks veel minna, et tagada püsiv kasv?

Eesti Telekomil on kolm tugevat põhivaldkonda: mobiil (EMT), lairiba (Elion) ja IT (MicroLink). Usun, et kasv tuleb jätkuvalt nendest valdkondadest. Samas oleme juba sisenenud sisuteenuste vahendamisse - portaalid Neti, Hot, Rate, Surfport -, mis tulevikus on kindlasti üks kasvuvaldkondi.

Kuidas kommenteerite Eesti Telekomi väljaostmist TeliaSonera poolt? Milline oleks Teie arvates riigile vastuvõetav tehingu hind?

Eesti Telekomi tegevjuhtkond ei kommenteeri omanike, Eesti riigi ja TeliaSonera vahelisi võimalikke ostu-müügitehinguid ega esita oma arvamusi, milline hind võiks olla ühele või teisele poolele vastuvõetav.

Kas on juba avalikustatud, kui palju maksab Eesti Telekom 2007. aasta eest dividende?

See otsustatakse iga-aastasel aktsionäride aastakoosolekul mais. Aastaid on Eesti Telekom olnud hea ja stabiilne dividendimaksja. Vaadates 2007. aasta tulemusi, peaks omanikel olema alust otsustada samamoodi ka tänavu.

EMT loobus minutipõhisest hinnast. Kas minutipõhine hind oli teile Rootsist-Soomest peale surutud?

Kõnekaartidele jäi minutipõhine hinnastus siiski kehtima. Samuti oleme välja toonud mitmed minutipõhised paketid, millega on hulgaliselt liitujaid. Tegu oli EMT enda otsusega.

Nii EMT, Elisa kui ka Tele2 on meeletult panustamas mobiilside levi parandamisse ja ka 3G levi laiendamisse. Kas poleks kasulikum, kui panustada ühiselt sidesüsteemide rajamisse ja hiljem kasutada nn ühist leviala? Oleks siis ju lihtsam arendada nn sisuteenuseid.

Päris ühe võrgu ehitamine võib tekitada monopoolse olukorra, see ilmselt pole hea. Samas on hea tõdeda, et kõik kolm mobiilioperaatorit rendivad üksteisele mastipindu ja sellist koostööd võiks isegi enam olla.

Miks Te just jahiga merel käimise oma hobiks olete valinud? On see kallis hobi?

Mul on kuuemeetrine mootorkaater, mille ülalpidamine on suhteliselt odav. Miks just merelkäimine? Mere tõmmet on raske kirjeldada, kuid mulle tundub, et see avarus ja võimsus on need, mida peab aeg-ajalt tunnetama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing