Ehituskaupluste liider sai uue omaniku

Anne Oja 15. aprill 2008, 00:00

Eile teatas Saint-Gobaini tööstuskontserni kuuluv Optimera Gruppen AB, et nemad on nüüd Ehituse ABC kaubamärki kasutava Famar-Desi omanikud. Tehingu täpset summat pole ostja ega müüja avaldanud. Äripäeva arvutuste kohaselt on Eesti suurima ehituskaupade jaemüügiketi väärtus miljard krooni, millest suurema osa kasseerib kolm vene rahvusest ettevõtjat ning EKE Investi kontrollitav Desintegraator.

"Suurusjärk on õige," kommenteeris ettevõtja Koit Uus, kes oma firma kaudu kuulub Famar-Desi omanikeringi. Uus on EKE Investi üks suuremaid aktsionäre. EKE Invest omakorda on ASi Desintegraator suuraktsionär ning viimasele omakorda kuulub pool Famar-Desist.

Uusi sõnade kohaselt jäi müügitehing küll natukene venima, aga siiski õnnestus ettevõte müüa maha müüja jaoks soodsal ajal. "Paras aeg on edasi minna," lausus Uus, kelle hinnangul oli 14 aastat tagasi tehtud investeering Ehituse ABC jaeketi loomisse tema jaoks hea rahapaigutus.

Ehituse ABC uue omaniku võimalike sammude kohta siinsel turul ütles Uus, et tegemist on suure tegijaga, kes ei ole nii tundlik turul toimuvate kõikumiste suhtes. "Suur tegija ei pea käituma närviliselt. Ta võib rahulikult paar aastat oodata," rääkis Uus.

Peale Eestis omandatud 14 kaupluse osteti ka Famar-Desi Läti firmad. Uued omanikud otsustasid jätkata Ehituse ABC kaubamärgi all, uueks ärinimeks saab Optimera Estonia.

"Pärast meie hiljutist sisenemist Taani turule on Famar-Desi omandamine uus ja tähtis tähis meie Põhjamaade kasvustrateegias," kommenteeris Saint-Gobain DNi juhatuse esimees ja Optimera Gruppeni nõukogu esimees Kåre Malo eile väljastatud pressiteates.

Optimera Estonia tegevdirektoriks saab Dmitri Drajev ja finantsdirektoriks Anton Kutser. Optimera Latviat hakkab juhtima Marko Soots.

Kutser ütles, et omanikku vahetanud kauplusekett ühtegi poodi kinni ei pane ning väldib ka töötajate koondamist. Ta lisas, et kauplusejuhatajatel on kästud hakkama saada senise eelarve ja töötajate arvuga. Erandiks on vaid uus Pärnu Ehituse ABC, kuhu võetakse pisut töökäsi juurde.

Optimera Estonia AS ootab aasta teises pooles ehitusturu tõusu. "Mis kuul see juhtub, ei oska öelda, aga seetõttu püüame koondamisi vältida," selgitas Kutser.

Ehituse ABC suurima konkurendi Rautakesko kontserni regioonidirektor Raul Kadaru ütles, et las Skandinaavia suur ehituspoodide omanik Optimera tuleb Eestisse ja vaatab siin ringi.

"Kõigepealt õnnitleme selle puhul, et nad lepingu lõpuks sõlmitud said. Konkurents on teretulnud," märkis Kadaru, kuna Saint-Gobain pidas Ehituse ABCde omanikuga ostu-müügiläbirääkimisi juba möödunud aastast saadik.

Kadaru lisas: "Hinnasõda ma ei usu, sest eks kõik peavad ju kasumit teenima."

Müüdud Famar-Desi ettevõtete netokäive oli eelmisel aastal 1,9 miljardit krooni ning sel aastal loodetakse saavutada sarnane tulemus. Eelmise aasta kasumi suurust pole Famar-Desi aga avalikustanud.

Optimera Grupil on Norras 90 kauplust ja 10 ärimüügi keskust, Rootsis 26 kauplust ja 2 ärimüügi keskust. Ettevõte ostis hiljuti Taani 19 kauplusega keti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:28

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing