23. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Telekom särab dividendide maksjana

"Eelmise aasta majandustulemused võimaldasid maksta ja loomulikult on nõukogu selle ettepaneku aktsepteerinud," kommenteeris Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm küsimust, miks otsustati maksta üle analüütikute ootuste dividendi ja kas suure dividendi saamise soov tuli enamusosanikult Telia Soneralt.

Esimese kvartali puhaskasum oli 452 miljonit krooni, mis on vaid ligi 3 protsenti enam kui mullu samal ajal. Müügitulu aga langes veidi alla 1 protsendi, ulatudes 1,48 miljardi kroonini.

Ettevõtte teatel mõjutas seda peamiselt sidumistasude alanemine. 5. novembril 2007 fikseeris riik mobiiltelefonivõrkudes sidumistasuks 1,66 krooni minut endise 2,50 krooni asemel.

"Sidumistasude alandamine tähendas nii tulude kui ka kulude vähenemist ja muutus kasumi tasandil ei ole oluline," nentis Kalm. Kuna mobiilioperaatoritevaheline minutimaht on suur, siis on tegemist küllaltki olulise regulatsioonimõjuga, mida ta numbritasandil täpsustada ei soovinud.

Tele2 Eesti juhatuse esimehe Toomas Tiiveli sõnul avaldas Tele2 käibele olulist negatiivset mõju võrkudevaheliste sidumistasude alanemine. "Samas kasvasid nii kõneminutite kui ka mobiilse andmeside tulud. Võrreldaval baasil, kui sidumistasude mõju mitte arvestada, oli käibe kasv selgelt positiivne," kinnitas Tiivel.

EMT klientide koguarv vähenes esimeses kvartalis 14 000 võrra, 751 000-le. Kalm märkis, et lepinguliste klientide arv kasvas nii aasta jooksul kui ka esimeses kvartalis. "Näeme trendi, et kliendid liiguvad turul ettemaksukaartidelt lepinguliseks," ütles ta.

Kalm lisas, et EMT strateegiline fookus on selgelt lepingulistel klientidel, kelle arv kasvab, ja ettemaksukaartide põhikampaaniad algavad tavaliselt kevadsuvel.

"Dividendide väljamakse suurus on ootuspärane, kuna võlga praktiliselt ei ole ning vajadust suurteks kapitalimahukateks investeeringuteks samuti mitte," tõdes LHV analüütik Henri Adams, lisades, et 2007. aastal teenitud kasumi põhjal tuleb väljamakse määraks 96,1%, eelnevatel aastatel on see veelgi kõrgem olnud. "Seega saab teenitud kasumi ettevõtte aktsionäridele välja maksta."

LHV aktsiasoovitus Eesti Telekomile on Adamsi sõnul "akumuleeri". "Soovitame investoritel aktsiaid osta, kuna peame praegust hinnataset soodsaks," rääkis Adams. "Telekomisektor on raskemates majandustingimustes olnud traditsiooniliselt kaitsev ning selline, kuhu varasid liigutatakse."

Adams viitas viimase aasta börsi liikumisele, kus Tallina börsi indeks langes 34%, aga Eesti Telekomi aktsia hind vaid 6%. "Praeguses olukorras, kus maailmamajandusel ei lähe kuigi hästi, tasub investeerimisportfellis omada stabiilseid suurettevõtteid, kes pakuvad head dividenditootlust - soovitame nii Eesti kui ka Leedu Telekomi," ütles ta.

Hansabank Marketsi analüütik Triinu Viilup märkis, et Eesti Telekomi aktsiaga on viimasel ajal aktiivselt kaubeldud ja see on suutnud oma väärtust hoida, peaasjalikult tingituna just tugevast dividendiootusest. Samuti mängib tema hinnangul oma osa ka Telia Sonera osaluse suurendamine. Dividendimakse suurus jäi Viilupi sõnul veidi alla nende ootustele. Aktsiale annavad nad soovituse "hoia".

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt