Martin Hanson • 24. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Jürvetson: Eesti võiks ehitada tuumajaama

"Tuumajaam on palju puhtam kui praegu kasutuses olev põlevkivienergeetika. Mina pooldan tuumajaama ehitust," sõnas Jürvetson Silicon Valleys toimunud Põhjamaade alternatiivenergeetika konverentsil, kus ta kinnitas, et roheliste kütuste kasutuselevõtt on inimeste mõtteviiside küsimus.

Akadeemik Anto Raukase mõttekäigu peale, et Eesti peaks kõigepealt põletama ära oma põlevkivivarud, sõnas Jürvetson, et põlevkivienergeetikas peaks mõtlema sellele, et tulevikus on põlevkivi töötlemise tehnoloogiad tunduvalt efektiivsemad ning kasutegur oleks suurem.

"Tänapäevane roheline ettevõtlus ei ole enam piisavalt hea. Maailmas on tohutu turunõudlus roheliste ja innovaatiliste toodete järele," rääkis Jürvetson. "Tehnoloogia ja rohelise energia tulevik peitub efektiivsuses, igaks puhuks eraldi disainitud lahendustes. Tulemas on uus renessanss energeetikas, meditsiinis ja elektroonikas, IT inspireerib bioloogiat, bioloogia inspireerib ITd, mis omakorda inspireerib energiakasutust ning efektiivsust."

Jürvetson lisas, et ideede ja mõtteviiside muutused energeetikas ja biotehnoloogias, mis varem võtsid kümme aastat, tulevad nüüd aastaga.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles samal rohelise energia konverentsil Silicon Valleys, et tema hinnangul oleks valitsus kapitalivajadusel kindlasti nõus tegema otsuse viia Eesti Energia börsile.

"Kuid tuumajaama ehitus võtab väga pika aja ning me ei ole praegu veel isegi kapitali otsimise faasis, vaid me uurime võimalusi, nii et aega veel kulub," lisas Parts.

Parts kinnitas, et kõige parem alternatiivenergia valik Eestile oleks mitmekesine energiatootmine. "Praegu võib öelda tinglikult et me oleme ühe elektrijaama riik, mis on keskendunud põlevkivile. Ei ole väga realistlik, et järgmise kümne aastaga fossiilsed kütused ära kaovad," selgitas Parts. "Küsimus on pigem selles, mis hinnaga see kütus olema hakkab. Ei ole realistlik, et energiaportfellis toimub nihe üleöö. Aga meil peaks olema ikkagi mitmekülgne lähenemine, kus põlevkivi ja taastuvad energiad oleksid kombineeritud. Kuid ka nende energiate kasutusel jääb meil mingi suurusega auk energiatootmisse ning see ongi nüüd siis tuumajaama küsimus."

Parts lisas, et tuumajaama ei ehitata riigieelarvelise finantslahendusega, see peab olema majanduslikult tasuv. "Tuumajaamaga on mitu võimalust: kas teeme selle koos kellegagi või teeme ise. Parem ja riskivabam oleks teha kellegagi koos," kinnitas Parts.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt