Kertu Ruus • 28. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

E-Eestit loob paar inimest

Viimase paari kuuga on valdkonnas aga toimunud plahvatuslik tõus - nüüd arendab e-riiki juba kaks inimest ja otsitakse veel kolmandat. Kiisler paneb nimelt siseministeeriumis kokku osakonda, mis asja koordineeriks.

Mõiste "e-riigi arendus" tahab siin muidugi täpsustamist saada. Kui minister Kiisler sellest räägib, mõtleb ta kodanikele pakutavaid e-teenuseid, näiteks internetis passi või lapsetoetuse taotlemist. "E-teenus pole mitte see, kuidas siseministeerium suhtleb Rae vallaga, vaid see, kuidas Rae valla elanik läheb valla kodulehele," räägib Kiisler.

Minister on veendunud, et kodanik peab saama kodus arvuti taga oma probleemile lahenduse. Teisisõnu, e-teenus ei tähenda seda, et lapsetoetust sooviv inimene saab omavalitsuse kodulehel määrust lugeda, vaid seda, et ta saab kodust lahkumata ka seda toetust taotleda.

Kiisler teab, et kuigi välismaalaste ees on meie IT-imedega hea kekata, pole kodused e-asjad nii kiita midagi. Ta ise tahtis hiljuti oma aias puud maha võtta. Et raieluba saada, pidi minister kaks korda linnavalitsuse teeninduspunkti vantsima - esmalt avaldust sisse andma, siis loale järele. Ka majanduslike huvide deklaratsiooni täitmine teeb regionaalministri meele mõruks - miks paganas küsib muudkui andmeid, mis tal juba olemas?

Mis valdade ja linnade kodulehtedesse puutub - meil on kokku 227 omavalitsust -, siis terve rida neist ei paku mitte e-teenuse pojukestki. Vaadake osa kohalike omavalitsuste kodulehtesid - seal on ilus pilt kohalikust kirikust ja vallavalitsuse kontaktid. Kui hästi läheb, siis mõned viited ka, aga need ei avane. 60 omavalitsusel pole mingit dokumendihaldussüsteemi, mis neil seadusega olema peaks. Rääkimata oskusest nendega suhtlemisel digiallkirja kasutada.

Ah et kes siis ikkagi oli see Eesti esimene e-riigi arendaja? Tema on siseministeeriumi nõunik Kristi Madis, ametliku nimega siseministeeriumi kohaliku omavalitsuse ja regionaalhalduse osakonna nõunik. Muide, ökonomisti haridusega. Ja veel haridusest rääkides - Kiisler ise on hariduselt IT-mees, isegi programmeerijana töötanud.

Madis avaldab lootust, et ühel heal päeval saab iga kodanik kõik oma teenused interneti teel aetud ja et see aeg - pange tähele - jõuab kätte juba paari aasta pärast. Ühe esimese asjana loodetakse panna kokku omavalitsuste ühtne veebikülg. Mis tähendab, et ole sa Saku või Saue vallast, valla kodulehel saad oma asjad samamoodi ja sama lihtsalt aetud nagu SMS-laenu tellides.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt