Kadri Jakobson • 5. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tühistatud suvepäevad jätavad turismitalud kuivale

Vihterpalus asuva Pedase hotelli juhataja Vahur Schmidt möönab, et kaks suurt ettevõtet on oma suvised üritused ära öelnud ja üks neist oli riigiettevõte. Mõlema puhul oodati 1700 inimest, ühed suvepäevad pidi tulema Pedase hotellis, teised Varemurrus.

"Päris suur raha jääb meil seega saamata. See on meile valus löök," lausub Schmidt. "Sel suvel on eriti näha, et klient vaatab väga, mida tellida, ja läheb odavama pakkumise peale. Kuna meie hinnaklass on keskmisest kõrgem, tulid ka annulleerimised."

Vahetult enne suve on aga uusi kliente raske leida.

"Kindel on, et see suvi tuleb eelmistest nõrgem. Praegu on juba näha, et maksetega viivitatakse, minnakse üle tähtaja. Tundub, et ettevõtetel on tõepoolest raske. Eks ole meile ka õpetuseks. Varem ei pidanud pingutama, sest kliente tuli kergesti. Nüüd tuleb hakata mõtlema, kuidas ja millega klienti meelitada," räägib Schmidt.

Äraütlemisi on olnud ka Jõgevamaal Voore külalistemajas. Maja tegevjuht Krista Kalmus on murelik, sest elu on vaiksemaks jäänud - vähem peetakse erapidusid, vähem on igasuguseid välisüritusi, näiteks laatasid.

"Ei tea, kas hooaeg pole veel alanud või tõesti on majanduslangus ja kokkuhoid on mõju avaldanud," ütleb ta. "Meil on kaks riigiasutust, kel tuli eelarvet kärpida ja kes oma suvepäevad annulleerisid. Erafirmad aga siiski on tellinud," räägib ta. Kalmus lisab, et täpsemalt saab tibusid lugeda sügisel.

"Broneeringud on küll tehtud, ettemaks makstud, kuid natuke murelikuks teeb, kuidas ülejäänud raha laekub," lausub ta.

Pärnumaal asuva Lepanina hotelli ja Lemmeranna külalistemaja turundusjuht Eveli Loorents ütleb, et ka neil on äraütlemisi ja üks riigiasutus pole veel otsustanud, kuna ei tea rahakoti olukorda.

"Vaatamata sellele on meil võrreldes eelmise aastaga olukord isegi parem. Erafirmad peavad endiselt suvepäevi," lausub ta.

Kopra talu peremees Rudo Puks ütleb, et ka neil oli äraütlemisi ning üks tellimus lükati sellelt suvelt järgmisele. Kauksi puhkeküla juhataja abi Piia Mändmetsa sõnul on suvepäevade tendents hoopis selline, et endiste paaripäevaste ürituste asemel on hakatud tegema ühepäevalisi kokkusaamisi. Ka Kauksi puhkekülas tühistas üks ettevõte oma suvepäevad, samuti projektipõhine lastelaager, kes ei saanud kokku vajalikku raha.

Justiitsministeeriumist öeldi, et ehkki eelarve pole veel kinnitatud, on suvepäevade korraldamine päevakorrast maas.

"Kokkuhoiu tõttu jäävad suvepäevad meil ära," öeldi ministeeriumist.

Siseministeeriumist öeldi, et neil suvepäevad töötajatele toimuvad, kuid kokkuhoiu printsiibil. Täpsemad rahanumbrid alles selguvad.

Kaitseministeeriumist öeldi, et eelarvekärbete tõttu selgub suvepäevade korraldamine paari päeva jooksul.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt