ÄP fototoimetus • 11. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Sotsid võtaksid luksusautodelt maksu

Luksusauto maksu alla läheksid kütusekulukad maasturid ja sportautod, nagu näiteks Mercedes-Benzi S-klass, Hummerid, enamik Jaguaridest, teatas erakond.

"Meie selge eesmärk on suunata inimesi mõistlikuma valiku suunas, lootes, et autod, mida soetatakse tulevikus, tarbivad vähem kütust, on keskkonnasõbralikud ja väiksemad. Samal ajal suurendame riigi tulusid, soodustame ühistranspordi kasutamist ja keskkonnahoidu," ütles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Indrek Saar.

Eesti Riikliku Autoregistrikeskuse andmetel hõlmab selline maksustamine ligi 28 000 autot, mis tooks esialgsete arvestuste kohaselt riigieelarvesse täiendavalt üle 1 miljardi krooni.

Saare meelest võiks luksusauto maks ulatuda kuni 5000 kroonini kuus. "Meie arvates võiks see olla 2000-5000 krooni kuus, sõltuvalt auto vanusest," rääkis Saar TV3 "Seitsmestele uudistele". "Vanematel autodel vähem ja uuematel rohkem," lisas ta.

"Tahame, et koalitsioonipartnerid ja avalikkus meie ideed tõsiselt võtavad, sest enneolematu kiiruse saavutanud nafta hinna tõus sunnib meid rõhutama energiasäästu vajalikkust, rääkimata vajadusest säästa keskkonda," lisas Saar. "Euroopa Liidus on veel ainult Eesti ja Leedu need riigid, kes praegu autosid ei maksusta."

Sotsiaaldemokraadid valmistavad praegu ette luksusautode maksustamise eelnõu. Saar pidas oluliseks, et arutellu tahavad sotsid kaasata võimalikult paljude huvirühmade esindajaid. "Oleme valmis arutama näiteks seda, kas just 140 kW on see piir, millest alates autosid maksustada. Küll aga on luksusautode maksustamine sotside silmis nii paratamatu kui ka õiglane otsus."

Subaruid müüva Marine Auto juhataja Toomas Saarelaiu sõnul mõjutaks uus maks kindlasti automüüki. "Lätis on lisamaksu tõttu üle kolmeliitriste autode müük sisuliselt seiskunud," ütles Saarelaid Postimehele.

Ka reformierakondlasest riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Jürgen Ligi sõnul on ettepanekut raske kommenteerida. "Meie päevakorras on kulude kokkuhoid ja ettevõtluse elavdamine, mitte riigi tulude suurendamine uute maksude abil," lausus ta Postimehele.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt