Enn Tosso • 15. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Eesti konkurentsivõime langes ühe pügala võrra

Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum märkis edetabelit tutvustades, et Eesti on justkui ralliauto, mis teeb boksipeatust.

Uuring näitab, et Eesti majanduse seisund on halvenenud kõigis kategooriates: siseriiklik majandus, rahvusvaheline kaubandus, välisinvesteeringud, tööhõive ja hinnad.

Siiski oli Kuum Eesti majanduse suhtes positiivselt meelestatud ning toonitas, et majanduse jahtumine tuli õigel ajal. Esimese kvartali 0,4protsendilise majanduskasvu kohta ütles teadur, et oluline on, milliselt baasilt me seda arvestame. Kuna eelmise aasta esimeses kvartalis oli kasvunumber kahekohaline, siis on Kuuma arvates praegune 0,4protsendiline kasv siiski hea näitaja.

"Valitsus on hiljuti soovitanud majandusele gaasi anda, ent gaasi ei tohi anda, kui üks ratas veel vahetamata," märkis Kuum.

Ühe ohu märgina tõi Kuum välja, et palgad tõusid kohati neli korda tootlikkusest kiiremini, mis ei ole normaalne.

Konkurentsivõimeuuringu autorite hinnangul on Eestil neli nõrka kohta: tervishoid, tööturg, hinnad ning teaduslik infrastruktuur.

Ka Ülemiste City juhatuse esimehe Gunnar Kobini hinnangul langes Eesti konkurentsivõime edetabelis ennekõike palgakasvu tõttu. Et liiga kõrged palgad vähendavad Eesti konkurentsivõimet oluliselt, on Kobini sõnul IT-sektoris küll tunda. "Tööjõukulud ei võimalda enam konkureerida Poolaga ning kõrgtehnoloogiaettevõtted kolivad Eestist minema," möönis ta.

Samuti märkis Kobin, et Eesti kui e-riigi areng on toppama jäänud.

Teist meelt oli Saint-Gobain Ehitustooted Eesti ASi tegevjuht Hellart Kala, kelle sõnul võib Eesti küll tabelis olla kukkunud, aga ehitusmaterjalide sektoris on konkuretsivõime hoopis kasvanud. Kuna ehitussektor on saanud seoses majanduse langusega suure löögi, tuleb ettevõtetel hoopis rohkem pingutada ning teha soodsamaid pakkumisi.

Ta meenutas, et kui mõni aeg tagasi sai tellimuse see ehitusmaterjalitootja, kellel oli võimalik tol hetkel kaupa tarnida, siis nüüd on kõik muutunud. "Ühele objektile konkureerib mitu tootjat ning konkurents on väga kõrge," sõnas Kala.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt