Katre Pilvinski • 29. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Laar: mureks maksud, bürokraatia ja tööjõud

Laar tõi eilsel Äripäeva korraldatud maakonnaettevõtluse päeval välja kolm probleemteemat, mida ettevõtjad on temaga kohtudes ära märkinud. "Üldine regulatsiooni tase on kasvamas ülemäära suureks. Eesti riik on arenenud, riigiaparaat paisunud ning et tegevust leida, on asutud reguleerima kõike, mida võimalik. Väikeettevõtjatele mõjub see laastavalt. Suured ettevõtjad leiavad paberitäitjad, väiksed mitte, kuna see käib üle jõu. EL on leidnud regulatsioonideks uusi põhjusi."

"Ettevõtlusele mõjub bürokraatia laastavalt. Küsitakse, miks ma peaks hakkama ettevõtjaks," rääkis Laar.

"Teine probleem, millele tähelepanu juhitakse, on Eesti maksusüsteem," märkis ta. "Meie üksikisiku maksud on suhteliselt väikesed. Kuid mis toimub meie tööjõu maksustamisega, see on valusam kui paljudel meie konkureerivatel riikidel. Ning see muudab meie tööjõu kallimaks." Ta lisas, et Eesti riigile on tõsine väljakutse peatada palgakasv.

Kolmanda maaettevõtjate probleemina tõi Laar välja sotsiaalseadused ning massiivse tööjõupuuduse. "Paljude ettevõtete arvates on sotsiaalabi nii suur, et inimestel puudub huvi tööl käia," rääkis ta. "Probleem võib suureneda, kuna abi suurendatakse kaks korda," ütles Laar.

Laar lisas, et ka infrastruktuuri üle kaevatakse: kui teid pole, siis ei saa ettevõtteid asutada.

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler rääkis, et elu koondub Tallinna hoolimata sellest, et enamik riigi toetusprogrammidest läheb maale.

"Meil pole nii palju elanikke maal kui 20 aastat tagasi, Soomeski pole küla selline nagu 20 või 50 aastat tagasi. Riik pingutab, et tasakaalu säilitada," rääkis ta.

Kiisler ei osanud öelda, miks ei suudeta protsesse muuta. Ta lisas, et maaelu probleemide märksõnad, mida korratakse, on: kauplus, postkontor, algkool. "Suheldes Eesti Posti juhatusega kuulen, et kontorist on kliendid ära kadunud, seepärast on see kinni pandud," rääkis Kiisler.

Regionaalminister tunnistas, et peamine maaelu hääbumise probleem on palkades. "Kui palk on maakondades sama hea kui Tallinnas, siis see toobki inimesi maale - olgem ausad," sõnas ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt