Jaga lugu:

Keit Pentus tahab astmelist sotsiaalmaksu

"Kulutuste ülevaatamise asemel riigikassa täitmine maksude tõstmisega võib tunduda väga lihtne ja ahvatlev, aga on sama ohtlik nagu mõne kangema narkootikumi proovimine. Hetkeline vau-efekt ja sellega saavutatav kõikvõimsuse tunne võib olla suur, aga hilisem peavalu ja võõrutusnähud on rasked," tõi Pentus võrdluse.

Töölepingu seaduse kiire rakendamise kõrval nimetas reformierakondlane vajadust kehtestada ülempiir töötasule, millelt tööandja on kohustatud sotsiaalmaksu maksma.

"Probleem, millele me lahendust otsima peame, on tarkade töökohtade, eelkõige peaga uue lisandväärtuse loojate Eestist mööda või välja libisemine. Selle üks peamisi põhjusi on tööandja kõrged maksukulud kõrgepalgaliste töötajate palkamisel," rääkis Pentus.

"Maksude tõstmise asemel tuleb töötasule, mille ulatuses ettevõtja on kohustatud tasuma sotsiaalmaksu, seada ülempiir. See tähendab, et kogu see palga osa, mis on teatud tasemest, näiteks 30 000 kroonist, kõrgem, on sotsiaalmaksust vaba," pakkus ta välja uue idee.

Pentuse sõnul ei erine oponentide vastulaused sellele plaanile oluliselt nendest, mida kasutati 1999. aastal ettevõtte tulumaksu süsteemi vastu võitlemisel. "Et eelarvesse tekib auk. Et riigil jääb raha saamata. Nii nagu üheksa aastat tagasi, nii on ka praegu tegu pooltõega. Sest see muudatus peab tooma Eestisse need töökohad, mis siin muidu loomata jääksid, ja seeläbi ka raha, mis siia muidu kunagi ei jõuaks," märkis Pentus.

Haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov ütles, et ei tervita sotsiaalmaksu kaotamist kõrgematelt palkadelt, kuna meil on ravikindlustuse põhialus solidaarsusprintsiip.

"Meil on solidaarne ravikindlustus 13%," ütles Danilov. "See tähendab põhimõtteliselt, et nooremad ja jõukamad maksavad vanade teenuste eest, kuid kunagi jõuavad nad ka ise sinna," rääkis ta.

Riigikogu liige ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütles, et kui samalt tasemelt võetakse kõrgem tulumaksuprotsent, siis võib sotsiaalmaksu kärpida. "Eestis ei saa pakkuda sellist lahendust, kuna puudub alternatiiv ja ebainimlik on see ka," ütles Nestor.

"Meie idee, mida aastaid räägime, on, et tulumaks oleks selle eest kõrgem," märkis ta ja lisas, see oleks ka pensionikindlustuse suhtes aus.

Hagari kaubamärgi all oma kaupu müüva Hallik ASi tegevjuht Heiki Hallik ütles, et sotsiaalmaksu kaotamist suurematelt palkadelt võiks kaaluda, kui maksude laekumine olulisel määral ei vähene.

"Idee on päris huvitav, kuigi meil ettevõttes nii suuri palku ei maksta," märkis Hallik.

See on kindlasti hea mõte, iseasi, mis võiks olla see piir, millest alates palku sotsiaalmaksuga enam ei maksustata.

Selline muudatus oleks hea eelkõige just teadmismahukatele ja kõrge lisandväärtusega eksportivatele majandusharudele, nagu IT- ja finantssektor. See suurendaks nende sektorite konkurentsivõimet rahvusvahelistel turgudel.

Samas on oluline muuta sotsiaalmaks ka töövõtja maksuks, et kaoks töötajate seas laialt levinud arusaam, et brutopalgana käsitletav ongi kogu tööjõukulu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas