6. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Vannituba annab päevale hoogu

Vannitoa asukohta paika pannes võiks kaaluda mitmeid variante. Näiteks on minu töös saanud üks kodu endale väikese ja enamasti kasutuseta seisva arvutitoa asemele toreda aknaga vannitoa, kuhu mahtus lahedalt ära vann, dušinurk, kapid-panipaigad ja klosetipott. Varem plaanitud pisikesest WCst ja dušinurgast sai kokku praktiline garderoob.

Kui ruumi napib, võiks mõelda ka pesumasina vannitoast mujale viimist, näiteks garderoobi või panipaika. Kui põhiline triikimisetöö käib garderoobis, oleks kuivatiga pesumasin garderoobis isegi mugavam kui vannitoas.

Vanni valides tuleks hoolikalt järele mõelda, kui suurt vanni ruumi planeerida. Mõõtudelt võib ju ära mahtuda ka suur ja erikujuline vann, kuid sellega kaasneb oht tuba liiga täis tuupida. Suur disainvann tahab enda ümber õhku ja distantsi, et tema ilu välja tuleks.

Lihtkujuga vann on praktilisem ja pretensioonitum, samuti veesäästlikum. Ka neid on väga erineva kuju ja disainiga. Kui vannitoas on ruumi vabamalt käes, võiks vanni paigutada ka keset tuba ja valida näiteks jalgadega mudel, mis vanasse majja hästi sobib.

Kuna tüüpsed lükandustega dušinurgad võtavad palju ruumi (eriti just visuaalselt) ja nende hooldamine on tülikas, võiks valida ka lihtsama variandi: vana hea dušikardina. Kui dušinurga põrand on vannitoa üldisest põrandast õige pisut madalam, ei tule ka vesi mööda põrandat kaugemale.

Kui seinad võimaldavad, võiks remondi käigus ehitada seintesse nišše, mis ei võta ruumi, kuid mahutavad sama palju asju kui seinale kinnituvad riiulid.

Seinasisese loputuskastiga WC-pott hoiab samuti ruumi kokku. Ka koristamine on lihtsam, kuna pott kinnitub seinale ja põrand jääb vabaks. Nii seinasisese kui ka tavalise loputuskasti kohale saab planeerida riiuleid või näiteks käterätikuivatustoru.

Kui ruum võimaldab, võib valamu kõrvale planeerida ka töötasapinna või riiuleid-kappe, et asjad oleksid käepärast ja lihtsalt leitavad.

Suured peegelpinnad aitavad väikese vannitoa visuaalselt avaramaks muuta. Peegli võib paigaldada otse seinale, jättes peeglitaguse pinna plaatimata.

Oluline on, et peegli juures oleks piisavalt valge. Lisavalgustid annavad võimaluse tekitada vannitoas erinevaid meeleolusid. Valgustid ja pistikud peavad olema sobiliku niiskuskindlusklassiga sõltuvalt asukohast.

Põrandate viimistlemisel võib kaaluda ka puitpõranda või isegi vaiba kasutamist. Niiskust taluvaid puiduliike (näiteks tiikpuu) ja mererohust põimitud vaipkatet olen oma töödes edukalt kasutanud. Otseselt vee alla enamik puiduliike küll ei sobi.

Tähelepanuta ei tohiks jääda ka nagid, vaibad ja muud detailid, mis vannitoas kõige viimasena paika lähevad. Juhuslik ja stiililt mittesobiv nagi või mannetu vaip võib ära rikkuda kõik varasemad head kavatsused ja hästi valitud viimistlusmaterjalid.

Autor: Kai Laanmets

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt