Tarvo Vaarmets • 17. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tugevad tulemused toetasid aktsiaturge

Kui üleeile viskasid Wells Fargo prognoose ületanud tulemused USA finantssektori aktsiate hinnad ja seeläbi ka kogu turu suure kaarega ülespoole, siis eile andsid investoritele põhjuse aktsiaid soetada näiteks JPMorgani ja Nokia üllatavalt head teise kvartali finantsnumbrid.

Dow Jonesi tööstusindeksi liikmete hulka kuuluvate Coca-Cola ja JPMorgani juhid andsid turuosalistele signaali, et nende ärid peavad vastu majandusprobleemidest hoolimata.

JPMorgani kasum kukkus küll laenukahjumite ja Bear Stearnsi ostu tõttu 53% jagu, kuid oli siiski suurem, kui analüütikud prognoosisid. JPMorgan teenis teises kvartalis kaks miljardit dollarit kasumit ehk 54 senti aktsia kohta. Mullu olid samad näitajad 4,23 miljardit ja 1,20 dollarit. Thomson Financiali andmetel ootasid analüütikud ettevõtte kasumiks aga 44 senti aktsia kohta. Panga aktsia kerkis veidi pärast turu avanemist kümnendiku jagu kõrgemale.

USA finantsettevõtete tulemused on rõõmulaine saatnud laiali üle maailma: koos plussis avanenud USA börsiindeksitega kerkisid eile tugevasti Aasia ja Euroopa turud. Nii kosus Jaapani Nikkei 225 näiteks protsendi jagu, üle kaheprotsendilises plussis olid vahetult enne börside sulgemist ka Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa aktsiaturud.

Kuigi finantsettevõtted on senini enamasti suutnud analüütikute ootusi ületada, ei tasuks minu meelest veel liialt eufooriasse sattuda. Prognoose on analüütikud pidevalt allapoole sikutanud ja nendest on suudetud vaid napilt üle olla. Probleemid ei ole möödas ja trendi murdumisse on vara panustada.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt