Sikud eraldatakse lammastest

Tõnis Oja 21. juuli 2008, 00:00

Keerulises makromajanduskeskkonnas on veel keerulisem ettevõtete tulemusi ennustada. Reaktsioonid viimastele majandustulemustele näitavad, et investorite ootuste ja kartuste ning tegelike tulemuste vahel valitsevad hiiglaslikud käärid.

Muidugi on paljuski äärmuslikes hinnaliikumistes oma osa (vaata et otsustav) karjainstinktil, kuid sellest hoolimata on tulemustejärgsed aktsiate hinnaliikumised hämmastavad. Seda eriti tehnoloogiasektoris.

Kui neljapäeval rõõmustas Nokia aktsia hind investoreid kümneprotsendilise tõusuga, siis maailma suurima internetioksjonifirma eBay investorid pidid pealt vaatama, kuidas nende investeeringust pühiti päevaga 14 protsenti. Reedel läksid allavett tarkvaragigandi Microsofti ning otsingumootorifirma Google'i aktsiate hinnad.

Tundub, et sikud eraldatakse lammastest selle põhjal, kui suur osa tehnoloogiaettevõtete tuludest saadakse USAst ja kui palju välisriikidest. Kui Nokia nõrgim lüli on Ühendriigid, siis USA majanduslikku olukorda arvestades võis see olla hoopis ettevõtte põhjanaabrite lipulaeva eelis.

Microsoft saab 60 protsenti tuludest Ameerika Ühendriikidest. Tarkvaragigandi käive jäi prognoosidele alla juba teist kvartalit järjest. Juulis alanud uue finantsaasta kasumiprognoosi alandati ühe sendi võrra 2,12 dollarini aktsiast, mis on häbematult vähe. Google'i kasumit söövad arenduskulud, mis kasvasid 65 protsendi võrra.

Inteli ja IBMi tulemused ületasid aga analüütikute ootusi, sest nemad saavad suurema osa tulust väljastpoolt Ühendriike.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing