Börsil haihtub Eesti investorite vara

Tõnis Oja 23. juuli 2008, 00:00

Tallinna börsil on aktsiad viimastel nädalatel kukkunud üha suurema kiirusega. Eilne börsipäev andis tervelt viis seitsmeprotsendilist kukkujat. Seekord ei ole kukkumise eesotsas väikesed ja ebalikviidsed aktsiad, vaid hoopis miljonilisi päevakäibeid andnud Tallink, Olympic EG ja Merko Ehitus. Ka teiste mitmeprotsendiliste langejate käibed ulatusid sadadesse tuhandetesse kroonidesse.

Kümne enamkaubeldava aktsia hinnaliikumist peegeldav Äripäeva indeks kukkus 4,10 protsenti ehk 1168,35 punktini - madalaimale tasemele alates 2004. aasta detsembrist. Nii suur protsentuaalne langus oli indeksil viimati 2007. aasta 5. märtsil ja veel varem alles 2001. aasta septembris.

Eriti valus on olnud langus juulis, mil Äripäeva indeks on langenud 16,5 protsenti. Tõusupäevi on on olnud vaid kaks ja neistki 1. juulil vaid 0,09 protsenti. Tallinna börsist kehvemini on juulis läinud Pakistani ja Ukraina börsidel.

Aasta algusega võrreldes on börsilt haihtunud üle 20 miljardi krooni investorite vara, sellest eile poolteist miljardit. 1. juuli seisuga kuulus Eesti investoritele 53,5 protsenti börsiettevõtete aktsiatest. Kui võtta arvesse, et välismaistele suuromanikele kuuluvate Eesti Telekomi, Norma ja Saku Õlletehase väärtused on kukkunud teistega võrreldes vähe, võib öelda, et languse peamised ohvrid on Eesti investorid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:39

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing