Tõnis Oja • 22. juuli 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Börsil haihtub Eesti investorite vara

Tallinna börsil on aktsiad viimastel nädalatel kukkunud üha suurema kiirusega. Eilne börsipäev andis tervelt viis seitsmeprotsendilist kukkujat. Seekord ei ole kukkumise eesotsas väikesed ja ebalikviidsed aktsiad, vaid hoopis miljonilisi päevakäibeid andnud Tallink, Olympic EG ja Merko Ehitus. Ka teiste mitmeprotsendiliste langejate käibed ulatusid sadadesse tuhandetesse kroonidesse.

Kümne enamkaubeldava aktsia hinnaliikumist peegeldav Äripäeva indeks kukkus 4,10 protsenti ehk 1168,35 punktini - madalaimale tasemele alates 2004. aasta detsembrist. Nii suur protsentuaalne langus oli indeksil viimati 2007. aasta 5. märtsil ja veel varem alles 2001. aasta septembris.

Eriti valus on olnud langus juulis, mil Äripäeva indeks on langenud 16,5 protsenti. Tõusupäevi on on olnud vaid kaks ja neistki 1. juulil vaid 0,09 protsenti. Tallinna börsist kehvemini on juulis läinud Pakistani ja Ukraina börsidel.

Aasta algusega võrreldes on börsilt haihtunud üle 20 miljardi krooni investorite vara, sellest eile poolteist miljardit. 1. juuli seisuga kuulus Eesti investoritele 53,5 protsenti börsiettevõtete aktsiatest. Kui võtta arvesse, et välismaistele suuromanikele kuuluvate Eesti Telekomi, Norma ja Saku Õlletehase väärtused on kukkunud teistega võrreldes vähe, võib öelda, et languse peamised ohvrid on Eesti investorid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt