21. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Marje Josing: tarbijad ootavad süngeid aegu

SKP-lt ühe elaniku kohta on Eesti Josingu sõnul praegu 150-200 riigi hulgas 20.-40. kohal. "Oleme teistest ees kiire majanduskasvu ja valitsuse hea töö poolest. Tagapool oleme aga näiteks sotsiaalsete näitajate poolest," lausus Josing eile kaubandus-tööstuskoja koolitusel. Riikide rahvusvahelise konkurentsivõime 2008. aasta edetabelis oli Eesti 55 riigi hulgas 23. kohal ja seda Josingu sõnul eelkõige tänu meie 17 aasta ülikiirele majanduskasvule.

Konjunktuuriinstituudi igakuisest küsitlusest selgus, et Eesti tarbijate kindlustunne on jätkuvalt kesine ning ootused riigi majandusolukorra suhtes on pikaajalisest keskmisest halvemad. "Elanike hinnangul tööpuudus lähema 12 kuu jooksul kasvab ning tarbijate ootused inflatsiooni osas püsivad kõrged," lausus Josing. Tema sõnul ei oska tavainimene aga inflatsiooni prognoosida, sest lähtub oma prognoosides endale olulistest kaupadest. "Meie küsitluse põhjal ennustasid inimesed inflatsiooniks 14,7%, kuid see on liiga kõrge," lisas Josing.

Eesti hinnad on Euroopa Liidu riikide hindadele lähemale liikunud kiiremini kui palgad. "Toon näiteks Saksamaa. Supermarketist toitu ostes erilist hinnavahet ei tunneta, kuid palgad, mida seal teenitakse, on ikka hoopis teised kui meil siin," märkis Josing.

Josingu sõnul on analüütikutel viimastel aastatel põlenud n-ö häiretuli, majanduskasvu langus ei tulnud kellelegi üllatusena, üllatavalt mõjus vaid languse kiirus. "Kiire majanduskasv oli nagu avanss, sellest tuleb nüüd teha järeldused ja valmistuda uueks stsenaariumiks," lausus Josing.

Eesti Panga analüütiku Natalja Viilmanni sõnul on maailmamajanduse väljavaated halvenenud. "Finantsturgude rahutuste mõju majandusarengule on oodatust suurem, raskusi oodatakse veel ka 2009. aastal," märkis Viilmann. Oma osa mängivad ka ootamatult suured hinnatõusud maailmaturul.

"Investeeringute kasvu taastumine Eestis võib viibida kauem. Kinnisvarasektori kasvu ei tule enne 1,5-2 aastat. Meil on ehitatud rohkem, kui me suudame osta," lausus Viilmann.

"Eesti majandus ei tohiks pakkuda suuri üllatusi, lähiajal inflatsioon aeglustub ja toimub kohandumine, samas kui välismaailma areng on varasemast kurjakuulutavam, seda ka 2009.-2010. aastal," lausus Viilmann.

Tema sõnul on eelarve korrektsioon kasulik 2008. aasta plaanides ja vajalik 2009.-2010. aasta plaanides.

Autor: Kaisa Tahlfeld

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt