Riigikogu vaikijad ja puudujad

Kadri Jakobson 28. august 2008, 00:00

Kui heita pilk statistikale riigikogu kodulehel, siis tänavu pole kordagi riigikogu suures saalis sõna võtnud ega küsimusi esitanud neli liiget: Isamaa ja Res Publica Liitu esindavad Ott Lumi, Tiina Oraste ja Peeter Tulviste ning reformierakondlane Jaak Salumets.

"Selge, et ma pole kõige sõnakamate seas riigikogus," ütleb Ott Lumi. "Olen riigikogus ka esimest korda. Suure saali aktiivsus sõltub komisjoni tegevuskavast ja on perioode, kus sõnavõtte tuleb vähem. Kevadel polnud komisjoni päevakorras midagi sellist, et fraktsiooni poolt kaalukaid seisukohti välja öelda," räägib Lumi. Ta lisab, et ühel korral on ta siiski sõna võtnud.

Tiina Oraste sõnul jagaks ta sõnavõtjad kaheks. "On neid, kes on väga kriitilised ja võtavad sõna selleks, et ära panna. Teised on need, kes tahavad iseennast näidata. Mina ütlen siis, kui mul tõesti midagi öelda on. Kui keegi tark inimene läheb pulti ja ütleb välja hea mõtte, millega ma nõus olen, siis olen sellega nõus. Ma ei leia, et peaksin minema pulti ainult selleks, et seda takka kiita," selgitab Oraste.

Kõige rohkem on kõnesid ja sõnavõtte riigikogu esimehel Ene Ergmal 1619 ja asespiiker Jüri Ratasel 1452.

Kõige vähem on riigikogu suure saali istungitest osa võtnud kolme lapse ema, endine haridusminister Mailis Reps. 72 istungist on ta jõudnud 27-le. Repsile järgneb Vilja Savisaar, kes on põhjuseta puudunud 15 korda. Savisaar puudus ka erakorraliselt istungilt 12. augustil, kui riigikogu tegi avalduse Venemaa agressioonist Gruusia vastu. Savisaar ei olnud eile küsimusteks kättesaadav.

Reps oli suurim puuduja ka oma komisjonides. ELi asjade komisjon on pidanud tänavu kokku 36 istungit. Suurim puuduja oli Mailis Reps, kes jõudis kohale vaid viiele. Keit Pentus puudus 28 istungilt, Hanno Pevkur 17-lt. Kultuurikomisjoni olid suurimad puudujad taas Mailis Reps, Peeter Tulviste ja Karel Rüütli.

Reps ei saaks riigikogu liikmena vanemapalka. Ta on varem ajakirjandusele öelnud, et riigikogulase graafik on paremini planeeritav ja kujundatav võrreldes paljude teiste ametitega ja annab hulga võimalusi lapsega tegelda, mistõttu ta ei pidanud vajalikuks lahkuda. "Palju on selliseid memosid, arutelusid ja eelnõusid, mis ei vaja riigikogus kohalolekut," kommenteerib Reps.

Suurim keskkonnakomisjoni puuduja on Rain Rosimannus, kes 32 istungist on puudunud 12. Maaelukomisjonist teeb enim poppi Imre Sooäär, kes puudus tänavu 23 istungilt.

Riigikaitsekomisjonis on enim puudunud endine kaitseväe juht Tarmo Kõuts, kes 39 istungist puudus 16-lt, millest viiel korral oli välislähetuses.

Sotsiaalkomisjoni liige Taavi Rõivas on puudunud kolmandikult istungitest. 31 istungist 11-lt on ta puudunud. Väliskomisjonil oli 37 istungit ja suurim puuduja Mart Laar. Tema puudus 24 korral. Õiguskomisjonil oli 38 istungit, Jaanus Rahumägi jõudis ligi pooltele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:41

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing