Nafta kutsus aktsiad kiigele lustima

Tarvo Vaarmets 03. september 2008, 00:00

Euroopa aktsiaturud said alanevast nafta hinnast sedavõrd indu, et põrutasid eile viimase kolme nädala kõrgtasemele. Allapoole liikuv nafta kiigutas börsipäeva alguses üles ka USA turud.

Toornafta hind jätkast 100 dollari püüdmist, jõudes eile juba alla 108 dollari barrelist.

See mõjus aga hästi maailma aktsiaturgudele - nii rõõmustas Euroopa suuruselt kolmanda lennukontserni British Airways aktsia väiksema musta kulla hinna üle 4,7%-lise tõusuga, sakslaste Lufthansa aktsia hind särstatas samuti üle 4 protsendi kõrgemale. Pärastlõunaks oli Dow Jones Stoxx 600 indeks paisunud 1,3% võrra, jõudes kõrgeimale tasemele pärast 12. augustit. Siiski on Euroopa aktsiate liikumisi kajastav indeks sel aastal krediidituru probleemide ja kõrge nafta hinna tõttu kaotanud viiendiku oma väärtusest

"Inflatsioonimure lahtub ja muidugi on nafta hinnal selles oma roll," selgitas UBSi Euroopa aktsiaturgude strateeg Nick Nelson Bloombergi vahendusel. "Inflatsioon eurotsoonis ja Ühendkuningriikides on oma tipu juba selja taha jätnud," lisas strateeg.

Eile jätkasid allapoole liikumist aga tooraineettevõtted, nii olid BHP Billiton ja Rio Tinto enne börsipäeva lõppu kaotanud üle 4 protsendi oma turuväärtusest.

Ka USA aktsiad said Gustavi lahkusest tingitud odavamast nafta hinnast hoogu juurde. Päeva alguses hiilgasid näiteks lennukompaniid Delta Air ja United Airlines'i aktsiad koguni 15protsendilise tõusuga.

USA peamised indeksid olid bösipäeva alguses umbes protsendilises plussis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:42

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing