Palgatõus Elcoteqi Tallinna tootmist ei sule

ÄP 12. september 2008, 00:00

aripaev.ee lugejate küsimustele vastas Elcoteq Tallinna peadirektor Heikki Mäki.

Vaatasin, et trammis on teie töökuulutused? Kas majandusolukord on paremaks minemas, et tasub taas inimesi tööle võtta?

Me konkureerime globaalsel turul ja sõltume muutustest maailmas. Kohalik majanduslik olukord ei mõjuta otseselt Elcoteq Tallinna tellimuste hulka. Aga jah, hetkel oleme käivitanud värbamiskampaania, sest oleme suutnud saada uusi tellimusi Tallinna tehasele.

Kui vaadata Elcoteqi tootmist globaalses mastaabis, siis kauaks piisab Teie arvates Eesti palgatõusu ja inflatsiooniga kokku kuivavast kulueelisest, et siin tööd tehastega jätkata?

Praegu näeme Eestit Euroopa Liidu kontekstis vägagi konkurentsivõimelisena. Meie klientidele on lisaks kuludele väga oluline ka toodete kiire jõudmine lõpptarbijani. Seega kuni Euroopas on olemas piisavalt suur turg, siis õigustab ennast igati ka tootmine Euroopas. Seda eriti valdkonnas, kus tooted muutuvad kiiresti ning nende elutsükkel on lühike.

Kas Peterburi tehase rajamine ja enamuse tootmise sinna kolimine oli kontsernile edukas?

Teadaolevalt on Peterburis palgad võrdväärsed Eesti omadega, aga maksupoliitika on seal palju karmim, samuti on ettevõtte tulumaks. Kui Tallinnas avati tehas 1992. aastal, siis Peterburis alustati tootmist 1997. aastal.

Vene turg on alati huvitav, kuid samal ajal ka väga palju väljakutseid esitav ärikeskkond. Võrreldes Eesti turuga on seal nende aastate jooksul toimunud oluliselt rohkem muudatusi, mis ei ole sobinud meie strateegiaga.

Oluline oleks ka täpsustada, et Tallinna tehas ei ole kaotanud oma tellimusi Venemaa tehasele. Pigem on meie insenerid aidanud sealset tootmist käivitada.

Mis on Elcoteq Eesti töötaja keskmine palk?

Elcoteq Tallinna ja ka teiste suurte tootmisettevõtete puhul on oluline teha vahet erinevatel palgagruppidel. Lihttööliste palk on meil vahemikus 6000-9000 krooni, oskustöölistel vahemikus 9000-15 000 krooni. Teenistujate palgaskaala vahemikud on väga erinevad.

Midas soomlasena arvate Eesti ärikultuurist?

Suurim erinevus Eesti kapitalil põhinevate ja Skandinaavia ettevõtete vahel on see, et liiga tihti on Eesti firmaomanikel või juhtkonnal oma väike firma, mis pakub suurele ettevõttele teenust. Ja seega ei ole päris selge, kelle huvidest lähtuvalt juhtkond otsuseid teeb. Kas seda tehakse enda või ettevõtte vajadustest lähtuvalt.

Olete Elcoteq Tallinna peadirektor, tihti te ise Tallinnas käite koha peal asja kaemas?

Ma elan ja töötan Eestis juba kaheksa ja pool aastat. Ma olen iga päev tehases ja tootmises. See on ainus võimalus ettevõtet korralikult juhtida.

Palju võib sel aastal Elcoteqi kasum kukkuda?

Majandustulemusi avalikustame vaid korporatsiooni tasemel, sest Elcoteq SE on börsiettevõte. Korporatsiooni ennustatav ärikasum 2008. aastal on üks protsent. 2007. aastal oli see miinus 2,4%.

Mis võiks olla Eesti Nokia?

Mis muudab Nokia Nokiaks - nende tootmine on maailma parimal tasemel ja nende tarneahel on väga hästi korraldatud. Seega räägime eelkõige kvaliteedist ja teenusest kui tootest. Eesti Nokia võib olla väga lihtne toode. Tihti ei pea mõtlema välja midagi täiesti uut. Olulisem on leida turud, mis kasvavad, ning suunata sinna toode, mida valmistatakse võrreldes konkurentidega efektiivsemalt ning kvaliteetsemalt. Olulisel kohal on juhtkonna soov, julgus ja pühendumus seda saavutada.

Millist nõu tahaksite anda praegu Eesti peaministrile või rahandusministrile?

Palun jätkake sama liberaalset majanduspoliitikat, mida on siiani aetud - maksusüsteemi selgus, bürokraatia vähendamine ja võrdsete võimaluste tagamine kõigile turuosalistele. Kokkuvõttes soovitan sama, mis on üheks osaks Elcoteqi strateegiast - täida oma lubadusi ja ületa ootusi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing