Tunnistaja Anti Selge muutis varem antud ütluseid

23. september 2008, 15:30

Villu Reiljani, Tarmo Silla ja Aivo Pärna
Rävala pst 8 müügiga seonduval kohtuistungil andis GO Group juhatuse liige
Anti Selge vähemalt kolmel korral eeluurimise ajal antud ütlustest
erinevaid või muudetud ütlusi.

Tänasel istungil väitis Selge, et ei tea täpselt, kas tema äripartner Aivo Pärn on kohtunud endise keskkonnaministri Villu Reiljaniga Rävala pst 8 kinnistu enampakkumise ajal. Selge sõnul on Pärn oma hea sõbra Villu Reiljaniga kohtunud varem, aga kas ta kohtus ka tehingu ajal, seda ei oska öelda, tunnistas Selge kohtule. Riigiprokurör Triin Bergman uuris selle peale, miks pidid Villu Reiljan ja Aivo Pärn üldse kohtuma, millele sai vastuseks, et kohtumine võis toimuda põllumajanduse või metsanduse küsimustes.

Anti Selge võttis ühendust aripaev.ee-ga ning täpsustas. "Ma ei ole ülekuulamisel väitnud, et Aivo Pärn kohtus Villu Reiljaniga, vaid sõna-sõnalt oli kirjas, et Aivo pidi kohtuma Villu Reiljaniga. Kohtus täpsustasin, et ma ei tea, kas ta tegelikult kohtus või mitte."

Kohtunik Märt Tomingal paluti selle peale ette lugeda kohtutoimikutes olev eeluurimise ajal koostatud dokument, millest nähtus, et varem teadis Anti Selge rääkida, kuidas Jõgevamaal Villu Reiljani kodus kohtusid Reiljan ja Pärn ning arutasid Rävala pst 8 kinnistu müügi ning bussipargi kinnistuga seotud teemasid. Miks tema tunnistus nüüd eeluurimise ajal antud vastustest erineb, seda põhjendas Selge asjaga, et praegu on 2006. aastal aset leidnud sündmustest palju aega mööda läinud. "Püüdsin anda oma tänases teadmises ütlusi nii kuidas kogu asi meeles on," täpsustas Selge aripaev.ee-le.

Teist korda muutis Selge tunnistust, kui tuli juttu raha liikumisest. Kohtunik Tominga ette loetud lõik kohtutoimikust sisaldas eeluurimise ajal Selge poolt öeldut, et Pärna sõnul pidi Luitsalu (Hillar-Peeter Luitsalu, Arco Vara suuromanik - toim) aitama raha edasi toimetamisel, kuid ta ei tea kellele ja kuidas. Kohtusaalis rääkis tunnistaja, et Aivo Pärn välistas selgelt sularaha liikumise (sularaha, mille liikumisest käib jutt, on 1,5 miljonit krooni, mis pidi Anti Selge arusaamade kohaselt minema Rahvaliidu toetamiseks. Veel ütles Selge, et Rahvaliit see võrdub tema jaoks Villu Reiljan). „Tänapäeval liigutavad raha pangad,“ selgitas Selge, kui prokurör nõudis temalt aru, millist viisi pidi raha oleks liikunud. Prokuröri küsimusele, kas on tavaline, et üks ärimees teeb teise eest pangaülekandeid, vastas Selge: „Mitte liiga tavaline.“

Ka tekitas tunnistajas segadust asjaolu, kuidas ta on kursis asjaoluga, et vandeadvokaat Tarmo Sild küsis Aivo Pärnalt 1,5 miljonit krooni. Eeluurimise ajal ütles Selge vastates küsimusele, kas Aivo Pärn rääkis talle seda otse jaatavalt, kohtusaalis tunnistaja muutis oma vastust ning põhjendas seda sellega, et ei mäleta täpselt. Peale etteloetud lõigu kuulmist ütles Selge: "Võis rääkida küll. Emotsioon (et raha läheb Rahvaliidu= Villu Reiljani toetuseks-toim.) kujunes Pärna jutu põhjal."

Poole tunnistuse pealt kuulutati kohtuistung osaliselt kinniseks, et avalikkus ei saaks teada kohtutoimikutes sisalduvatest telefonivestlustest Anti Selge ja Aivo Pärna vahel, kus on üles tähendatud muude materjalide vahel ka ärisaladusi.

Süüdistuse kohaselt nõudis Reiljan keskkonnaministrina Tallinnas Rävala puiestee 8 kinnisasja müügi käigus vandeadvokaat Silla vahendusel AS-i Wipestrex Grupp esindajalt Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist. Uurimisandmetel saanuks Pärna äriühing pistise maksmise korral Rävala kinnisasja omandada soovitud tingimustel ning ühtlasi oleks tagastatud AS-ilt Wipestrex Grupp ära võetud 31,5 miljonit krooni tagatisraha ning OÜ Realway tagatisraha 31,5 miljonit krooni. Esimesel istungil keegi kohtualustest ennast süüdi ei tunnistanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. September 2008, 16:02
Otsi:

Ava täpsem otsing