Globaliseerumise võlu ja valu

Raivo Sormunen 10. oktoober 2008, 00:00

Globaliseeruv maailm on aidanud äridel, inimestel ning rahal lenneldes riigipiire ületada. See on aidanud odavamalt ning rohkem toota ja maailma rikkust ümber jagada.

Oleme näinud, kuidas 1990ndate alguse piiride avamine, krooni kursi sidumine Saksa margaga või Euroopa Liitu saamine andis Eesti majanduse arenguks tõukeid. Meid on aidanud tagant lükata Skandinaavia ettevõtete välisinvesteeringud ning nende poolt siia imbunud pankad, kes raha turule paiskasid.

Me näeme, kuidas piiride avamine on aidanud kaasa Hiina jõulisele arengule. Näiteid, kuidas globaliseerumine on maailmas inimeste elujärge aidanud, on miljoneid.

Viimastel kuudel oleme näinud aga globaliseerimisega seotud valu - valu, mis on viimastel päevadel muutunud üha tugevamaks. Üha enam saab meile selgeks, et oleme tükike maailmast ning välismaailmas toimuva eest ei saa me kuhugi pakku joosta. Üks saab löögi - kõik saavad löögi.

Langeb Ühendriikides kinnisvara - langeb see igal pool. Langevad aktsiahinnad, mõju on järgmisel päeval Aasias ja Euroopas. Viimastel nädalatel on Tallinna börs liikunud samas taktis välisbörsidega iga päev. Me oleme tükike ühisest, seekord siis mädanevast, süsteemist.

Jääb loota, et kedagi ei taba Islandi saatus, mille valuuta on kaotanud sel nädalal ligi kolm neljandikku väärtusest.

Majanduse abijõuks on viimastel kuudel üha jõulisemalt sekkunud riigid, kuid nähtavat abi pole see suutnud pakkuda. Sel nädalal on finantssüsteemi nõrkust püütud toetada juba riikide ühenduste lõikes.

Kui nädala alguses ütles meie rahandusminister, et hoiuste tagamise ülempiiri pole mõtet Eestis 20 000 eurost kõrgemale viia, siis pärast Euroopa rahandusministrite kesknädalal toimunud kohtumist nihutati hoiuste tagamise miinimumlatt kiiresti 50 000 euroni ja Eesti läks sellega kaasa. Mul on hea meel, et Euroopa suutis hoiuste tagamise osas astuda ühise sammu. Veel eelmisel nädalal üritasid suurriigid enda eest võidelda ning kohati oli tunda juba liidu lõhkikärisemise lõhna. Aga eks kriisidel puhul olegi kaks võimalust. Need kas aitavad organisatsioone ühendada või lõhuvad need sootuks.

Koostööd üritasid sel nädalal teha seitse juhtivat keskpanka, mis alandasid üheskoos baasintressimäära. Kasu sellest küll paraku ei olnud, kuid vähemalt on hakatud asja tõsidusest aru saama ja on näha märke, et ka Euroopa suudab ühtselt tegutseda.

Üheskoos jõuline tegutsemine on praegu ainus lahendus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing