Sirje Rank • 14. oktoober 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Osta, kui veri on tänavail!

Lähinädalail tuleb aktsiaid kokku krabada - praegu on ajalooline võimalus aktsiatega raha teha, väidavad Barclays Capitali ja Danske Banki analüütikud Taani majanduslehe Börsen eilses kaaneloos.

"Usume, et aktsiad hakkavad praegustelt tasemetelt pakkuma pikaajalise perspektiiviga investoritele häid ostuvõimalusi. Ja sellist võimalust, mida tavaliselt tuleb ette vaid üks kord inimpõlve jooksul," ütles Barclays Capitali peastrateeg Tim Bond.

Isegi kui 2009. aastal ootab ees majanduslangus, on aktsiad praegu juba liiga madalale hinnatud. "Kui ajalugu eeskujuks võtta, võib eeldada 10 aastat kahekohalisi tootlusnumbreid," jätkas ta.

"Me ei eita, et finantskriis kasvab üle majanduskriisiks. Praegustest aktsiakurssidest võib aga välja lugeda, nagu ei tuleks kriisil mitte kunagi lõppu. Võib öelda, et kõvasti on üle reageeritud," ütles Bond.

Euroopa aktsiad pole nii odavad olnud 1970ndatest aastatest saati. Avaron Capitali tegevjuhi Kristel Kivinurm-Priisalmi sõnul võib investor praegu aktsiaturule paigutada raha, mida tal järgmise 5-10 aasta jooksul vaja ei lähe.

"Aktsiate ostuks on alati parim aeg siis, kui veri on tänavail. Eelmisel nädalal nägime verd - investorid kaotasid usu aktsiaturgudesse ja finantssüsteemi. Investorid, kes praegustelt tasemetelt aktsiaid ostavad, teevad 3-5 aasta perspektiivis väga korraliku tootluse. Kuna raske on öelda, mis ajal turg täielikult ümber pöördub, siis investor, kes praegu raha aktsiaturule paigutab, peab olema kannatlik," rääkis Kivinurm-Priisalm.

Kivinurm-Priisalmi sõnul on fakt see, et paljud aktsiahinnad on praegu 50% või rohkem odavamad, kui nad olid aasta tagasi. "Nüüd tuleb iga konkreetse ettevõtte puhul küsida, kas see on põhjendatud. Majanduskeskkonna paranedes liiguvadki alahinnatud ettevõtete aktsiad õiglase väärtuse lähedale," ütles ta.

Swedbanki strateeg Pertti Rahnel ütles, et aktsiaturgude hinnatase on praegu pikajalise investori jaoks atraktiivne. "Ajalooliselt on aktsiaturud taastunud praegusega võrreldavast langusest 4-5 aastaga, see tähendakski arenenud riikide aktsiate ca 10% aastatootlust. Samas soovitaks turule siseneda järk-järgult, sest lähiajal võime näha ka kasumivõtmist," lausus Rahnel.

Danske Markets Eesti peadiileri Rainer Änilase sõnul pakub järgmine aasta-kaks üht põlvkonna paremaist aktsiaostuaegadest.

"Aktsiaturge on tõesti kõvasti nahutatud ja aktsiate üldist hinnataset võib soodsaks pidada.

Samuti on äsja teada antud keskpankade ja valitsuste meetmed tõesti juba sellised, mis lubaksid peatset stabiilsuse naasmist finantsturgudele," kommenteeris Danske Markets Eesti peadiiler.

Gamma Holdingu juht, välis- ja kodumaiseid aktsiaid omav Arvo Nõges leiab, et pikaajaline investor võiks praegu osta.

"Härrased natuke liialdavad. Ma ise nii optimistlik poleks," kommenteeris Nõges Barclays Capitali ja Danske Banki analüütikute väiteid.

Tema sõnul võib tõele vastata väide, et järgnevatel nädalatel saabub põhi. "Pakun, et 3-6 kuu jooksul näeme analoogseid tasemeid nagu eelnevatel nädalatel. Head ajad ei ole veel tagasi," ütles Nõges

Nõges ostab enda sõnul praegu valitud asju ja eeskätt välismaa aktsiaid, sest Eesti börsil on likviidsust vähe, kuigi hinnad on päris head.

Välismaa aktsiad panevad Nõgesel praegu silma särama. "Häid valikuid saab praegu teha küll. Praegu on magusad ajad, teenimise ajad. Pikalt ma optimistlik pole, kerget skeptitsismi soovitaks igale investorile," ütles ta.

"Praegu on ikka hullumeelsed ajad. Viimane kuu on emotsionaalselt tühjaks tõmmanud," nentis ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt