15. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Vene ärimehed: 2009 on otsustav aasta

Tennisereketite tootja NTT ASi omaniku Oleg Uglovi sõnul avaldab ekspordile orienteeritud ettevõtetele juba mitmendat aastat survet tooraine, elektrienergia ja tööjõu riigisisene kallinemine. "Paljusid asju ostame me sisse piiri tagant, kuigi suudaks toota neid kohapeal," seletas Uglov. "Näiteks Hispaaniast sisseostetud vineer on isegi koos transpordikuludega 1,5 korda odavam kui Eestis toodetud. See on ebaloomulik."

Konsultatsioonifirma Infotek ERPsystem OÜ juht Andrei Sokolov on veendunud, et koos hinnatõusuga kahaneb ka Eesti ettevõtete konkurentsivõime. Kui kallinevad elektrienergia, küte ja vesi, jooksevad luhta isegi innovatiivsed otsused.

Sokolovi sõnul on lääne turgudele orienteeritud ettevõtted märganud, et partneritel tekivad tihedamini makseraskused. Tema sõnul paigutasid eelmistel aastatel head kasumit teeninud ettevõtete juhid tulu erinevatesse fondidesse ning nüüd, kui finantssüsteem hakkas kokku varisema, tormasid nad raha päästma ning neil lihtsalt ei ole aega ettevõtete arendamisele mõelda.

Oma niši leidnud ettevõtetel jagub tööd küllaga. TMT Group OÜ peadirektor Vadim Martõnov rääkis 25protsendisest ekspordi kasvust. Tema sõnul metallkonstruktsioonide tootmises nafta- ja gaasitööstuse jaoks langust näha ei ole ja finantskriis ei ole nende tellijate maksuvõimet mõjutanud.

Põlevkiviõli ja -toodete ekspordi kasvust rääkis ka VKG Oil ASi juhatuse esimees Nikolai Petrovitš. Pärast uue tehase avamist tuleva aasta mais-juunis peaks tema prognooside järgi põlevkiviõli tootmismahud kasvama 40 protsenti.

BLRT Marketex kavandab tegevdirektori Fjodor Kvitši sõnul järgmisel aastal ületada käibes miljardi krooni piiri, selle aasta käibeks on planeeritud 700 miljonit krooni. BLRT Marketex valmistab tuulegeneraatorite konstruktsioone oma Saksa partnerile, kellega sõlmitud lepingut kavatsetakse pikendada kuni 2011. aastani. Ettevõtte toodang läheb Saksamaale, Norrasse, Rootsi ja Prantsusmaale.

"Ekspordimahud aina kasvavad. Teist varianti ei ole, kuna me töötame kiiresti arenevas majandussektoris - energeetikas," seletas Kvitš.

"Me ei kavatse koondada töölisi ega vähendada palku. Suurendame tootlikkust, parandades töökorraldust, juurutades uusi tehnoloogiaid, optimeerides keevitusrobotite ja automaatide tööd, logistikat," jätkas ta.

Autor: Julia Vlasova

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt