Silvia Kruusmaa • 16. oktoober 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Kruuda müüs Tallinna kooliäri sõbrale

Kalevi õigusteeninduse juhi Allan Viirma sõnul müüdi BCA Center OÜ-le Raldon, mis kuulub Mati Tusovile, kes oli koolis Kruuda pinginaaber.

Jurist selgitas, et täiendavate laenude saamise eeltingimus oli vähendada pankade nõudmisel Kalevi kontserni intressi kandvaid kohustusi. Viirma sõnul müüdi just BCA Center, sest sel ettevõttel oli suhteliselt suur hulk intressi kandvaid kohustusi.

Viirma ei soovinud hinnangut anda, mis juhtub aasta pärast, kas ettevõte on tagasi Kalev RECi käes või mitte. Müügilepingu kohaselt tohib Kalev REC ühe aasta jooksul koolide remondifirma tagasi osta.

"Ma ei tea, kas seda saab päris nii öelda. Oleme tehingu kohta nõutud mahus informatsiooni avaldanud. Mida sellest järeldavad investorid või ajakirjanikud, seda ma küll ei oska kommenteerida," vastas ta küsimusele, kas ettevõte sisuliselt panditi aastaks.

Ettevõtja Urmas Sõõrumaa peab 70 miljonit krooni, mis Tusov BCA Centeri eest maksis, igati mõistlikuks ning oleks isegi pakkunud ettevõtte hinnaks 60-70 miljonit.

"Firmal saab alati omanikku vahetada või pantida ettevõtet - lepingutingimuste muutmine on omaniku ja linna vaheline asi, neid vaevalt et keegi muuta saab," vastas Sõõrumaa küsimusele, kas uus omanik võiks tahta muuta tingimusi linnaga. "Miks neid muutma peaks?" lisas ta.

2006. aasta sügisel said Tallinna kümne kooli renoveerimis-, haldus- ja hoolduslepingud järgnevaks 30 aastaks kinnise konkursi ja linnavalitsuse otsuse tulemusel endale ärimehed Urmas Sõõrumaa ja Oliver Kruuda.

Sõõrumaa firma OÜ Vivatex Holding haldab Pelgulinna Gümnaasiumi, Tallinna 32. Keskkooli, Kristiine Gümnaasiumi, Laagna Gümnaasiumi ja Kalamaja Põhikooli.

BCA Centeri käes on Sikupilli Keskkool, Haabersti Vene Gümnaasium, Tallinna Ühisgümnaasium, Karjamaa Gümnaasium ja Tallinna Nõmme Gümnaasium.

Kaia Jäppinen, Tallinna abilinnapea

Pakkumise tingimused on jäänud kehtima, keegi neid tagasi võtnud pole. Paanikaks ega hirmudeks põhjust pole. Linna jaoks on oluline erapartneri kohustuste täitmine, mis on ka lepingus fikseeritud, ning asjaolu, et firma omanikering muutub, linna ei mõjuta.

Jaak Juske, sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna esimees

Ei tea, kas see nüüd linnale üllatusena tuli. Kui uuel omanikul peaksid uued ettepanekud olema, tuleb sellest rääkida. Oleme algusest peale selle skeemi suhtes väga kriitilised olnud, sest see läheb linnale väga kalliks maksma.

Linnale oleks tunduvalt soodsam, kui linn võtaks laenu kümne kooli remondiks, mitte ei rendiks koolimaju välja. Praegu maksab linn ettevõtetele väga korraliku kasumi peale.

Linnavalitsus küsis volikogult mandaati konkursi läbiviimiseks. Opositsioon taotles tookord, et volikogul oleks õigus näha konkursi tulemusi enne, kui hakatakse lepingule alla kirjutama, aga sellega Keskerakond nõus ei olnud, mis tekitas kahtlusi.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt