Noorkuu uuenduskuur

Mari Hiiemäe 24. oktoober 2008, 00:00

Lugusid, mis kõlama hakkavad, kuuleb publik Noorkuu kontsertidel esimest korda. Nimelt võtab iga solist esitada lemmikpalu oma isiklikust repertuaarist ning Noorkuu lisab neile spetsiaalselt valmistatud vokaalseaded. Kontsert on plaanitud üheosalisena ja täiesti a cappella-formaadis. Muusika loomisel ei kasuta lauljad mitte ühtegi muusikainstrumenti, nii rütmitausta kui ka saatepille asendavad 100protsendiliselt inimhääled.

Põnevaid üllatusi on publiku jaoks varuks mitu. "Vast kõige huvitavam on kuulata Noorkuu saadet Smilersi lauludele ehk Noorkuud esinemas koos Hendrik Sal-Salleriga," oletab Noorkuu baritonilaulja Martti Meumers ja lisab, et kuna näiteks repertuaari võetud "Keelatud viljade turg" on originaalis väga kiire laul, kõlab see a cappella'na eriliselt efektsena.

Solistidele tähendavad ühisesinemised toredat väljakutset. "Minu jaoks on see hästi eriline projekt. Ma väga naudin meie koostööd. Peale Noorkuu ei laula Eestis sellises stiilis põhimõtteliselt mitte keegi ja keegi teine ei suuda sellist saatebändi mulle pakkuda," ütleb Maarja-Liis Ilus.

"See on uus lähenemine, sest saade pole instrumentaalne, vaid vokaalne. Selles mõttes on see minu jaoks huvitav asi," leiab Tõnis Mägi.

Noorkuu teeb solistidega koostööd põhimõttel, et oma näo saaksid esinedes säilitada mõlemad osapooled. Solistid jäävad solistideks ja vokaalbänd vokaalbändiks, nagu publik neid nägema on harjunud. "A cappella's saab teha igasuguseid asju ja seda me tahame nende kontsertidega ka tõestada," avab Meumers.

"Mina ei pea omalt poolt eriti midagi muutma. Mina laulan ikka nii nagu laulan," leiab Maarja. Sama meelt oli ka Mägi. "See pole üldse stiili küsimus. Olen laulnud kõike, džässi ja bluusi ja poppi ja rokki, võib-olla ainult kantrit ei ole. Selleks et a cappella's laulda, ei pea ma stiili vahetama," ütleb ta.

Mägi usub, et kuigi koos laulavad inimesed, kes tavaolukorras viljelevad küllaltki eripalgelist muusikat, mõjuvad kontserdid ühises lavasituatsioonis tervikuna ja esitajate vahel erilist kontrasti ilmselt ei teki.

Noorkuu liikmed on täies koosseisus laval terve kontserdi vältel ja kõik võtavad osa kõikidest lauludest. Iga külalissolist liitub bändiga paariks-kolmeks palaks, vahepeal saab publik nautida aga poistebändi sooloprogrammi.

Kontsertidest valmib nii heliplaat kui ka DVD.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing