Sirje Rank • 30. november 2008 kell 22:00

Terrorism tumestab India tulevikuvaadet

Luksushotellist Taj Mahal läinud nädalal eluga pääsenute seas olid Unileveri tegevjuht Patrick Cescau ja tema mantlipärija, kirjutas the Guardian. Alles selle aasta alguses peatus samas hotellis, mille turvateenistus ei suutnud kinni pidada hambuni relvastatud terroriste, 100-liikmeline Briti äridelegatsioon koos peaminister Gordon Browniga.

Kokku sai Mumbais kolm päeva kestnud rünnakutes kahele luksushotellile, populaarsele restoranile ning juudikeskusele surma ligi 200 inimest. Verine draama lõppes laupäeval.

Rünnaku ilmne eesmärk oli "destabiliseerida turge ja peletada turistid minema," ütles Moody's Economy.com ökonomist Nikhilesh Bhattacharyya agentuurile AFP.

Et ründajad otsisid pantvangide seast eelkõige Ameerika, Briti ja juudi päritolu inimesi "näitab, et ekstremistide rünnak oli sihitud India majanduse edu ning tihedamate ja soojemate majanduslike ja diplomaatiliste sidemete vastu lääneriikidega," ütles maaklerfirma Astaire and Partners India direktor Deepak Lalwani.

Terror Mumbais tabas Indiat ajal, mil välisinvestorid on finantskriisi tõttu niigi raha arenevatelt turgudelt välja viimas - Indiast on tänavu välja voolanud üle 13,5 miljardi dollari, börsiindeks on kukkunud ligi 60 protsenti. SKP kasv on aeglustumas 6-7 protsendile.

Nii nagu Bali pommirünnakute järel 2002. aastal, kardab ka India tagasilööki turismitööstusele, mis annab tööd 20 miljonile inimesele ning mille osakaal SKPst on 6 protsenti. Rünnakud tabasid riiki just puhkuste hooaja alguses.

Mis saab edasi, sõltub sellest, kuidas suudab India valitsus riigis käärivate etniliste, religioossete ja sotsiaalsete pingetega toime tulla.

Enne rünnakut Mumbaile oli Indias tänavu terroriaktides surma saanud juba 300 inimest.

Hetkel kuum