Elva firma püüab miljardilist käivet

Väinu Rozental 21. jaanuar 2009, 00:00

Lõuna-Eesti üks suuremaid tööandjaid, enam kui poole tuhande inimesega Enics sai mullu läbi aegade parimad majandustulemused. Majanduslangusest hoolimata teenis Enics 990 miljoni krooni suuruse käibe juures umbes 40 miljonit kasumit.

Enicsi juhataja Kalle Kuusiku kinnitusel on nad tänavust prognoosi tehes endiselt optimistlikud. "Müügitulu osas tahaks ikka maagilise miljardi piiri kätte saada, sest mullu jäi ju sellest vaid kümme miljonit puudu," lausus Kuusik. Igal juhul selle aasta esimene kvartal ei tule sugugi halvem kui oli mullu, lisas ta.

Kuusiku sõnul tegutsevad nad tööstuselektroonika valdkonnas ja seal pole majandussurutist oluliselt tunda. "Vastupidi, kokkuhoiu ajal vajab turg üha rohkem tooteid, mis aitavad energiat säästa," rääkis ta. "Samas tavatarbimisele suunatud elektroonikatööstus on languses, sest inimesed ei osta enam nii palju mobiiltelefone ja muid tarbeseadmeid," kinnitas Enicsi Eesti tehase juht.

Šveitsi tööstuselektroonikafirma Enics AG tütarettevõte AS Enics Eesti on aasta-aastalt suurendanud töötajaskonda - praegu on palgal 530 inimest.

"Alates oktoobrist on tööturule tulnud nii palju inimesi, et oleme kõik tootmistöötajate kohad saanud ära täita," rääkis Kuusik ja lisas, et nad otsivad siiski endiselt elektroonikaalase väljaõppega insenere.

"Vajame spetsialiste, sest hakkame koostöös ühe uue suure kliendiga pakkuma ka inseneriteenust. Samuti töötame selle nimel, et olla selle aasta teises pooles valmis tootma keerukat meditsiinitehnikat ühele Rootsi kliendile," sõnas ta.

Tartu elektroonika- ja peenmehaanikafirmafirma ASi Hanza Tarkon (endine AS Tarkon) mullune müügitulu jäi sisuliselt samale tasemele, nagu see oli aasta varem ehk 700 miljoni krooni kanti.

Ka tänavuse aasta käibeprognoos on samas suurusjärgus, ütles Hanza Tarkoni juhataja Villu Ehrlich. "Samas on aga tänavu riskid tunduvalt suuremad, sest turg on ettearvamatum ja muutused turul toimuvad üha kiiremini. Edukus sõltub sellest, kui kiiresti muutustele reageerida ja kuivõrd suudad riske maandada," märkis ta.

Hanza Tarkoni eelmise aasta kasum oli umbes 20 miljonit krooni, aasta varem teeniti kasumit 34 miljonit, millest umbes 20 miljonit moodustas erakorraline kasum ühe kinnistu müügist. Hanza Tarkoni töötajaskond on sama suur nagu Elva Enicsis ehk ligi 530 inimest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing