Maaeluraha sattus hoiu-laenuühistus teadmata teele

Väinu Rozental 17. veebruar 2009, 00:00

MES andis eelmise aasta 17. aprillil Võru Hoiu-Laenuühistule kümneks aastaks 3 miljonit krooni laenu ehkki laenuühistu ei ole Eesti Hoiu-Laenuühistute Liidu liige. Tänase seisuga on Taavi Saavo eestvedamisel tegutsev Võru Hoiu-Laenuühistu jäänud MESile võlgu umbes 150 000 krooni ning MES on esitanud võlgniku vastu pankrotiavalduse. Istung Võru Laenu-Hoiuühistu pankrotiasjas on selle nädala neljapäeval.

Lisaks Võru Hoiu-Laenuühistule on Taavi Saavoga seotud mitmed äriühingud Krediidiinfo andmeil samuti makseraskustes. Näiteks kinnisvara vahendamisega tegeleva OÜ Agens Grupp maksevõlg küünib koos viivisega 0,9 miljoni kroonini.

Taavi Saavo äripartner Aare Vismann on koos kahe partneriga käivitanud eelmise aasta augusti lõpus Lõuna Hoiu-Laenuühistu, mis tegutseb aadressil Tartu, Riia 24. Samale aadressile on registreeritud Taavi Saavo ja Aare Vismanni asutatud OÜ Last Fast, mis pakub internetis ahnetele ja kergeusklikele inimestele klassikalist rahapüramiidimängu.

"Võru Hoiu-Laenuühistu juhatuse liikmed on pidevalt ignoreerinud MESi soovi näha raamatupidamisdokumente ning MES kahtleb, kas laenuraha pole sootuks kaduma läinud," ütleb MESi esindaja, advokaadibüroo Laus & Partnerid vandeadvokaat Viktor Särgava.

"Pankrotimenetluse korral peavad juhatuse liikmed esitama pankrotihaldurile kõik dokumendid."

Särgava andmeil pidi Võru Hoiu-Laenuühistu maksegraafiku järgi maksma iga kuu tagasi umbes 30 000 krooni. "Esimesed kuud maksti kenasti, aga alates suvest pole sentigi laekunud," lisab Särgava.

Taavi Saavo sõnul on Võru Hoiu-Laenuühistu võlgu jäänud seetõttu, et ühistu klientidel on rahalisi raskusi. "Sealt see võlaring on käima läinud," räägib Tartu Ülikooli majandusharidust omandav Saavo ja lisab, et ta palus MESilt maksepuhkust, kuid ei saanud nendega selles suhtes kokkuleppele.

"Ma tahtsin neile nõutud dokumente esitada, aga kuna teine pool hakkas kohtuga ähvardama, siis otsustasin, et esitan kõik paberid kohtule või õigemini - kui pankrot välja kuulutatakse - siis pankrotihaldurile," vastab Saavo küsimusele, miks ta pole siiamaani esitanud MESile raamatupidamisdokumente. Tema kinnitusel on MESi laen edasi laenatud nii eraisikutele kui ka juriidilistele isikutele. "Laenuportfelli suurust ei oska ma peast öelda," vabandab Saavo end konkreetsetest summadest vaikides välja.

MESi juhatuse esimehe Raul Rosenbergi kinnitusel on nad enamikule hoiu-laenuühistutele laenu andnud ja seni on tagasimaksetega kõik korrektne olnud. Tema andmeil jääb hoiu-laenuühistutele antud laen keskmiselt 4 ja 5 miljoni krooni vahele.

Rosenberg tõdeb, et varem olid nad tõepoolest jäigalt seisukohal, et laenu saab vaid hoiu-laenuühistute liidu liige.

"Kuna kõiki hoiu-laenuühistuid ei ole liitu vastu võetud, siis ei tahaks me tekitada olukorda, et ühed hoiu-laenuühistud on justkui paremad ja saevad laenu, aga teised mitte," põhjendab Rosenberg, miks nad siiski otsustasid Võrus tegutsevale ühistule laenu anda.

Võru Hoiu-Laenuühistu eestvedaja Taavi Saavo käivitas eelmise aasta lõpus koos äripartneriga internetis rahamängu.

Kui mullu detsembris hakkasid internetis liikuma kirjad, mis kutsusid ühinema LastFast Money rahamänguga, ilmusid mitmel pool foorumites hoiatused vältida selliseid püramiidskeeme. Ometi leidub lihtsameelseid, kes näevad sellistes skeemides oma šanssi suurt raha teenida. "Ei saa kurta, rahamäng läheb hästi," ütleb OÜ Last Fast juhatuse ainuliige Taavi Saavo. Last Fast on üks väheseid Saavoga seotud firmasid, millel pole maksehäireid.

LastFast rahamängu reegleid tutvustab .eu-domeeniga internetilehekülg suisa kaheksas keeles: eesti, inglise, vene, soome, prantsuse, hispaania, norra ja poola keeles. Mänguga liitumise tasu algab 15 eurost ehk 235 kroonist.

Muidugi peab mänguga liituja aktsepteerima reeglid, kuhu mängu käivitaja on lisanud ka punkti, et LastFast Money ei vastuta rahalise kahju eest, kui kliendil ei õnnestu võita või kui klient kaotab investeeritud liitumissumma.

Võru Hoiu-Laenuühistu avaldas mullu soovi astuda liidu liikmeks. Me ei võtnud neid liikmeks, sest meie soov on, et nad enne näitaksid end hästi toimiva ühistuna. Ma ei tunne selle ühistu eesotsas olevaid noori poisse, kuid mulle tundub, et nende ajend oli vaid pääseda liidu katuse alla.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing