Äpardunud maailmaparandus

Rivo Sarapik 20. veebruar 2009, 00:00

Kriitikutelt pealiskaudsuse eest nuhelda saanud "Operatsioon Valküür" saab oma vitsad põhjusega.

Valküürist kirjutada on keeruline, mis näitab, et kriitikud ei nuhtle pea aastajagu planeeritust hiljem kinno jõudnud teost põhjuseta. Kostüümidraamana tore, ent Hitleri üht atentaadikatset kirjeldava filmina ta pikalt meelde ei jää. Sellest annab tunnustust ka see, et meeste kangelasteo peale paar päeva pärast kinoskäiku enam ei mõtle. Vastuseta jääb küsimus, mis mehi füürerile atentaati tegema ajendas. Samuti saab karakteritest niivõrd vähe aimu, et pärast paljastamist mahalaskmisele viidud meestele kaasa tunda eriti ei suudagi. Kui just ei lase end meelega pisarakiskujatega (muusika, meeleheitlik viimane hüüe jne) kaasa viia.

Megastaar Tom Cruise kehastab kindral von Stauffenbergi, kellele ei meeldi Hitleri valitud Saksamaa kurss. Pärast haavatasaamist ja rindelt tagalasse naasmist satub ta siseringi, kellega koostöös valmib järjekordne plaan füüreri tapmiseks, et Saksamaa hävingust päästa.

Ehkki meeste tegu on julgustükk, kangelastena film neid ei kujuta. Pigem longib tõsielusündmustel põhinev fiktsioon kaasa meeste tegevusega ning näitab ühe variandi, kuidas asjad oleksid võinud olla. Tänapäeval on siiski teada, et päriselt oli meestel valmis mõeldud tegevuskava vaid plahvatuseni.

Küll on omamoodi värskendav vaadata, milliseid riske mehed võtsid, et oma riigi ja väärtuste eest seista. Kindlasse surmaminek, mis tõmbab vahelejäämise korral kaasa ka lähikondlased, ei hirmutanud oma tõekspidamiste eest võitlemast.

Säravaim etteaste tuleb briti näitlejalt Bill Nighy'lt, kes kannab kindral Friedrich Olbrichti meeldejäävalt välja. Ehkki lavastaja, filmide "X-Men" ja "Tavalised kahtlusalused" režissöör Bryan Singer kommenteeris, et Cruise'i tuntus aitas von Stauffenbergi rollile ja üldse vähetuntud sündmuse avalikuks toomisele kaasa, oodanuks staarilt siiski rohkemat kui tublit sooritust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing