Sirje elu Paulsi ilusates lauludes

Ülle Hallik 06. märts 2009, 00:00

Kuulsa läti helilooja kireva elulooga "Raimondsi" autor ja lavastaja Tiit Palu vaatajat kurssi ei vii. Lugude vahele rullub lahti hoopiski eestlase Sirje elu läbi aastakümnete nostalgia ja püsimajääva elujaatuse. Raimonds Pauls on teda sellel teel saatnud ja julgustanud oma lauludega.

"Tundus, et see läti helilooja on eelnevatel aastakümnetel olnud väga oluline ka eesti inimestele," selgitas Palu. Kui rahvusringhäälingu fonoteegist lavastuse tarvis Paulsi loomingut telliti, selgus tõsiasi - seda on seal kokku üle 900 salvestise nii professionaalsete kui ka amatöörkollektiivide esituses, enamik väga huvitavas seades. Samas toonitas aga autor, et päris kindlasti pole ta Raimonds Paulsi fänn ning valitud laulud on vaid vahend teatrit teha.

Viis hooaega tagasi tõi Tiit Palu Endla laval välja lavastuse "Raimund", mis põhines Raimond Valgre lauludel. "Raimonds" ei ole selle läti sugulane, küll aga ühendab kaht lavastust püüd teha teistmoodi teatrit. See, kuidas see "teistmoodi" realiseerub, on tema sõnul aga alati erinev.

Ühine aga see, et laulavad draamanäitlejad. Nende lähenemine laulule on aga just see, mis lavastajat paelub. Saamata elukutselise laulja koolitust, on nad saanud näitleja hariduse, mis on ju ka mõtte edastamise haridus.

Olles küll varem näitlejatele häälekoolitust andnud, oli näitlejate lauluoskuse lihvimine Pärnus ja kaugemalgi tuntust kogunud lauluõpetajale Toomas Vollile esmakordne kogemus.

"Väga mõnus eksperiment," kiitis ta uut kogemust ning lisas, et draamanäitlejatega on vahva tööd teha, sest nad on tugevad laulu mõtte edasi andmises. Raimonds Paulsi hindas ta aga väga heaks viisimeistriks, kelle loominguga tema töö on olnud seotud juba aastakümneid.

Lavakujunduse autor on Silver Vahtre ning valguskunstnik Margus Vaigur.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:00

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing