Läti püüab veenda IMFi abitingimustes järele andma

ÄP 17. märts 2009, 00:00

"Usume, et IMF, Euroopa Liit ja Läti valitsus saavutavad lõpuks eelarvepuudujäägi osas kokkuleppe, mis lubaks

IMFil järgmise laenu välja maksta," sõnas Moody'se analüütik Kenneth Orchard uudisteagentuurile.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis püüab IMFi veenda nõustuma eelarve puudujäägiga 7 protsendi ulatuses koguproduktist, mõnevõrra enam varasemast 5protsendilisest puudujäägist, et vältida majanduse täielikku ülekoormamist. Loole lisab tõsidust asjaolu, et alles 9. märtsil antud intervjuus sõnas Dombrovskis, et Läti riik vaatab kolme kuu pärast väga lähedalt silma pankrotile, juhul kui eelarvekärpeid ei suudeta lõpule viia ning uus osa päästerahast mingil põhjusel hilineb.

Rahvusvahelisest abist keeldumine tähendaks reitinguagentuuri Moody's hinnangul meie lõunanaabri jaoks tervet pikka rida koledaid probleeme. Kõigepealt peaks riik silmitsi seisma mitmekohalise krediidireitingu alandamisega, siis lati devalveerimisega ning kokkuvõtteks viiks sündmuste jada muu hulgas valuutakriisini teistes Baltimaades ning Balti kolmikuga pangandussektori kaudu tihedalt seotud Rootsis.

"Kuna majanduslikud, rahalised ja poliitilised kulud oleksid sellise stsenaariumi juures potentsiaalselt hävitavad, oleks lihtsam ja palju odavam, kui Euroopa Liit Lätit abistaks kuni viimase majanduse stabiliseerumiseni, mil riik oleks võimeline ümber lülituma eurole," sõnas Orchard ning lisas, et näeb Lätit eurorahaga liitumas 2012. aastal.

Moody's leiab, et siiski võib olla teatav risk, et Euroopa Liit lihtsalt keeldub täiendava abi andmisest, sest lõppude lõpuks on Läti üsna pisike probleem liitu enam mõjutavate riikide liidrite seas, kes praegu peavad võitlema ka väljakutsetega oma koduriikides.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing