Kriis kui äike: lööb (äri)ilma klaariks

ÄP 18. märts 2009, 00:00

Kui teie partnerfirma jääb teile võlgu, siis kutsuge inkassofirma asemel partner veini jooma - rääkige inimestena läbi, mis seis on ja kuidas seda lahendada. Sedasi soovitas eilses Äripäevas PW Partnersi juht Peeter Võrk.

Soovitus on hea, ent küsimus on, kui paljud seda suudavad kuulda võtta praegu, kui kriis on ajanud paljud ettevõtjad gladiaatoritena võitlema, justkui puuduks neilgi valikuvõimalus, ning kel selleks, et ellu jääda, tuleb piltlikult öeldes saatusekaaslane surmata.

Oliver Kruuda ja Indrek Rahumaa hubases kohvikus veiniklaasi taga oma ärilahkhelisid rääkimisega vaevalt enam lahendada suudaksid. Ega kuku sel viisil ilmselt välja ka Ühendatud Kapitali ja Arco Vara "leppimine" - Ukraina äri on läbi kukkunud ja nendesamade partneritega seda tõenäoliselt enam edasi ei aeta.

Kruuda ja Rahumaa, Teder ja Arco ning Sigma Real Estate Ltd juhid on oma veniklaasid juba tühjendanud, siis, kui löödi käed ärideks. Praegu käib klaasikildude korjamine - kohtu kaudu oma taganõudmine.

Need on vaid paar iseloomulikku näidet tegelikkusest, kus ettevõtted on oma võimeid üle hinnanud ja sellega ka oma lepingupartnereid alt vedanud. Kaotajad on kõik - ühe firma raha teises kinni, aga kätte teise rahapuuduse tõttu ei saa, tuleb kohtu otsus lõpuks milline tahes. Küsimus on sadades miljonites kroonides ja äri eluõiguses.

Isegi suhted ei kaalu raha üles - paljudel juhtudel pole needki katsumustele vastu pidanud. See käib ka seniste raudkindlate partnerite kohta - OÜ Peetri Puit juhataja Peeter Peedomaa sõnul seisavad needki ärisuhted õhukesel jääl ehk mis täna kokku lepitakse, ei pruugi homme enam kehtida.

Puhast pahatahtlikkust on kindlasti ka, ent põhiliselt on karm konkurents see, mis viib sõbral sõbra ja partneril partneri meelest. Raskused näitavad samas, kes on su tõelised sõbrad ja partnerid. Ses mõttes on majanduskriis nagu äiksetorm, pärast mida on ilm klaarim ja õhk puhtam.

Näiteks tänane lukutootjate lugu. Väidetavalt püüab turuvalitseja ASSA ABLOY väiksemaid tegijaid turult tõrjuda. Konkurentsiamet uurib juhtumit.

Hea on see, et ettevõtjad on asunud ise võitlusse selle nimel, et konkurent ebaausaid võtteid kasutades soodsamaid tingimusi ei saaks, ning aitavad sellega muuta ärikeskkonda läbipaistvamaks ja ausamaks.

Lõppkokkuvõttes aitab see taastada kriisis kõige enam räsida saanud usaldust, aga on vaja eelkõige seda, millele kutsus Peeter Võrk eile üles - meenutama inimlikkust, seda, et "suhted ja koostöö on palju olulisemad ja kauakestvamad kui raha, mida ajutiselt pole". Äripäev kirjutab sellele üleskutsele alla ja kutsub sama tegema oma lugejaid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing