Langeval turul müügile pidurid peale

Rivo Sarapik 30. märts 2009, 00:00

Pindi Kinnisvara eluruumide maakleri Marju Mölderi sõnul on ka maaklerid üllatunud sellest kiirusest, millega hinnad turul langevad.

"Praegu langevad hinnad turul sellise kiirusega, et isegi maakleril on raske prognoosida, mis hind on 2-3 kuu pärast," rääkis Mölder ning kinnitas, et ehkki müügimõttest loobujaid on olnud ka varem, on märgata nende arvu suurenemist.

Uus Maa Kinnisvarabüroo maade ja majade spetsialisti Andrus Soonseina sõnul on loobujad need müüjad ja seda tüüpi kinnisvara, millel pole rõhuvat panga koormat ning asja omamine ei hakka omanikku ka pikemas perspektiivis rõhuma.

Büroo elamispindade juht Elari Tamm lisas, et edasi lükatakse praegu ca kolmandik müügist, ja kallimate varade, mille väärtus on poole võrra langenud, omanikud on üks grupp loobujatest.

Grand Kinnisvara tegevjuht Marek Kerna samas ei jaga seisukohta, nagu oleks kinnisvara müüjate hulgas palju loobujaid.

"Tuleb muidugi vaadata, kes on see omanik ja mis on tema motiiv. Kui soov on elamispinda vahetada, siis pole ju mõtet müügist loobuda, sest odavalt müüd ja odavalt ka ostad," rääkis Kerna.

"Teise grupi moodustavad nn spekulandid, kelle jaoks on tähtis garanteerida mingi kassavoog, sest kui sul on ikka viis korterit, siis neid tuleb ju üleval pidada. Üürihinnad aga langevad, ja kui mina oleksin spekulant, ma ikka prooviks müüa," jätkas ta.

Kolmanda grupina tõi Kerna müügist loobujate hulgas välja need, kel probleeme pangaga ja pakkus, et just nende hulgas võibki olla kõige enam müügimõtteist loobujaid.

"Need, kes tahavad oma elukohta vahetada, kardavad, et nende kinnisvara väärtus väheneb kiiremini, kui see, mida nad soovivad asemele osta, ja seetõttu ka loobutakse," selgitas Mölder müüjate motiive. Tema sõnul ei ole inimesed rahul pakutavate hindadega, sest varasemast on tekkinud mingi ettekujutus.

Tavaliselt hakatakse Soonseina sõnul müügiga tõrkuma, kui arvestades praeguseid hindu, ei ole võimalik selle raha eest sarnast maja valmis ehitada.

Seda, mille müüki edasi lükata, tuleb Soonseina sõnul vaadata personaalselt, sõltuvalt objektist ja pere vajadustest ning võimalustest. "Kui ikka suudetakse laenumakse tasuda korrapäraselt ja näha on, et selle hetkeväärtus või ostjate tehtud pakkumised on tükk maad väiksemad kui kohtused panga ees, siis soovitame küll kas müük edasi lükata või kaaluda üürivarianti," lisas Soonsein. "Võib-olla, et aasta pärast on olukord hoopis teine ja müük põhjendatud."

Elari Tamme soovitas praegu edasi lükata investeeringute müügi, samas osta mere ja kesklinna lähedal asuvat kinnisvara.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing