Trigon Capitali sidusfirma maksude tasumisega jännis

Ralf-Martin Soe 07. aprill 2009, 00:00

"Ei, ühelgi meie kontsernis oleval firmal pole makseraskusi," uhkustas eelmisel reedel Trigon Capitali suuromanik Joakim Helenius, mille peale noogutasid kaasa ka Trigon Capitali finantsjuht Ülo Kaasik ja pearaamatupidaja Kertu Virkebau.

Küsides täpsemalt, kas Trigon Capitali asutatud, selle aastani Trigoni juhitud sidusfirma Revino Farming samuti nende firmade hulka kuulub, millel ühtegi makseraskust pole, muutis Helenius meelt.

"Jah, tõesti, ka mulle teatati eile, et Kesko (Soome kaubandusettevõte - toim) on viinud kohtusse avalduse Revino Farmingule väljastatud laenude kohta," tõdes Helenius reedel. Kaasik põhjendas, et tegelikult on Trigon väga passiivne investor, omades 16,7 protsenti ettevõttest.

Makseraskuste eel Trigon Capital nii passiivne omanik aga ei olnud. Kuni 2009. aasta alguseni kandis Revino Farming nime Trigon Baltic Farming ning seda juhtis Trigon, kusjuures nõukogu esimees oli Helenius ja juhatuses üks Trigoni võtmejuhte Ülo Adamson.

Äriregistri järgi võtsid soomlastest põllumehed juhtimise eelmise aasta detsembri lõpus üle, Trigoni omaniku Heleniuse sõnul toimus juhtimise üleandmine eelmise aasta juunis.

Keskole on poolteist miljonit krooni võlgu ka Revino Farmingu tütar VS Vasavere.

Ettevõtet VS Vasavere selle aasta veebruarist juhtiva Margo Pärtna jutust võib aru saada, et võlg tekkis juba sel ajal, kui emaettevõtte juhtimisega tegeles veel Trigon Capital.

"Eelmisest aastast on jäänud kevadtarvikute krediit tasumata. Loodeti sügisel tasuda, aga kuna sügis oli nii karm ja viljast ei saadud loodetud tulu, siis jäi see võlg üles. Seda mõjutas mingil määral ka nõukogu vahetus eelmise aasta lõpus," ütles Pärtna. Mehe sõnul tuleb asjale tõenäoliselt kiiresti positiivne lahendus ja tema sõnul on kohtuasi nõukogu ja omanikeringi lahendada.

Soomlastele kuuluv jaekaubanduskett Kesko, mis on väetiste ja muude põllumajandussaaduste eest Trigon Capitali osalusega ettevõtetele krediiti andnud, on nõude Heleniuse sõnul edasi müünud. Praegu tegeleb laenude sissenõudmisega soomlaste pank Pohjola.

Jõhvi kohtumajja esitatud hagis nõuab Pohjola pank Revino Farmingult 1,5 miljonit krooni. Samuti nõutakse 1,5 miljonit krooni Revino Farmingu tütarfirmalt VS Vasaverelt.

Lisaks on Revino Farmingu tütarfirmal Revino Aiandil 150 000kroonine maksuvõlg.

Trigon Capitali omanik Joakim Helenius tunnistas, et Trigon Capitali sidusfirma Revino Farming on maksete tasumisega jännis.

Intervjuust Joakim Heleniusega võtsid osa ka Trigon Capitali finantsjuht Ülo Kaasik ja pearaamatupidaja Kertu Virkebau.

Kui palju kohtuvaidlusi Trigon Capitalil või sellega seotud ettevõtetel praegu on?

Nii palju kui mina tean, siis mitte ühtegi.

Pole ühtegi probleemi, et ettevõtted ei teeninda kõiki kohustusi?

Me oleme eeskujulikud kodanikud, kes maksavad kõiki arveid õigel ajal. Pole mitte mingisugust venitust mitte ühegi ettevõtte maksehäiretega.

Mina nii ei arva (Trigon Capitali sidusfirma Revino Farmingu tütrel on maksuvõlg - toim). Kas saate seda ka Revino Farmingu kohta öelda?

Helenius: Aa, jah. Meie ei juhi seda. Meie asutasime selle ja me andsime juhtimise üle. Nüüd juhivad seda Soome põllumehed.

Ülo Kaasik: Meil on ainult vähemusosalus, see on meie ainus ühendus selle ettevõttega.

Helenius: Ja mul isiklikult on ka neli protsenti. Jah, neil on kahjuks probleeme. Meie juhtimine oli väga edukas. Ma sain sellest alles eile teada, et Kesko on nad kohtusse andnud, kuna nad on Keskole maksete tasumisega jännis. Kesko on need võlad inkassofirmale edasi müünud, mis nõuab neid nüüd kohtu kaudu sisse. Aga meie ei juhi seda, ma kuulsin seda inimeste käest, kes võtsid need laenud üle.

Aga Te juhtisite seda ju eelmise aasta lõpuni?

Me andsime juhtimise üle eelmise aasta juunis. (Äriregistri järgi läks juhtimine üle 23.12.2008 - toim.)

Ja praegu soovite oma osa müüa?

Ei. Teate, kui ettevõttel on probleeme, siis on see väga halb aeg oma osalust müüa. Ma arvan, et me hakkame seda ettevõtet jälle aktiivsemalt juhtima ja aitame neid probleeme lahendada. Trigon ei jookse probleemide eest ära.

Trigon Capital oli sunnitud eelmise aasta viimasel bilansipäeval sadades miljonites kroonides varasid maha hindama, mistõttu oli Trigon Capitali puhaskahjum 2008. aastal 377 miljonit krooni.

Sisuliselt lasti raamatupidamislik õhk ühehinnatud bilansist välja. Alla tuli hinnata nii kinnisvara kui ka erinevaid aktsiaid. Suurtest ülesse hindamistest tulnud üle-eelmise aasta ligi miljardiline puhaskasum oli üks põhjuseid, miks Joakim Helenius sattus Äripäeva rikaste ebetabelis 4. kohale.

Samas olid Trigon Capitali rahavood 2008. aastal positiivsed ja tegevuskasum ulatus 80 miljonile kroonile.

"Meil ei ole erilist finantsvõimendust. Me oleme laene võtnud kokku 150 miljoni krooni eest, samal ajal on meil sularaha üle 75 miljoni ning varasid kokku üle miljardi krooni eest," ütlesid kohtumisel Trigoni juhid.

Viimaste sõnul on teist nii hea bilansiga ettevõtet võimatu Eesti finantssektoris leida. "Me oleme olnud konservatiivsed. Probleem oleks siis olnud, kui me poleks varasid alla hinnanud," ütles ettevõtte omanik Helenius.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:02
Otsi:

Ava täpsem otsing