Mongoolia börs paelub

Romet Kreek 09. aprill 2009, 00:00

Templeton Asset Managementi fondijuht Mark Mobius, kes juhib 20 miljardit dollarit arenevate turgude varasid, on Bloombergi andmetel uurimas Mongoolia aktsiatesse investeerimise võimalusi.

Templeton on ostnud Mongoolias äri ajavate ettevõtete aktsiaid, nagu Hiina kulla- ja söekaevandajate omi. Templeton ei ole veel Mongoolia turule sisenenud, kuna vajab panka, kus saaks väärtpabereid hoida.

"Me näeme, et maad nagu Hiina loovad liite kindlustamaks pikaajalist ligipääsu toorainetele," ütles Mobius. "Lühiajaliselt kannatab maa toorainete hinnalanguse mõju all, kuid pikaajaline toorainehindade tõus on Mongooliale kasulik."

Rio Tinto Group on öelnud, et Mongoolia on maailma suurim kasutamata vase ja kulla potentsiaaliga maa. Investorid panustavad sellele, et Hiina toorainenälg muudab riigi majanduskasvu jätkusuutlikuks. Viimasel kolmel aastal on Mongoolia majanduskasv olnud keskmiselt 8,5 protsenti. Viimase 24 kuu jooksul on riiki voolanud umbes miljard dollarit investeeringuid.

Tuntud Aasia trendivastane investor Marc Faber ütles, et Mongoolia on kahe armastaja - Hiina ja Venemaa vahel. Faber, kes on ühtlasi Mongoolias koos Rio Tintoga Oyu Tolgoi vase- ja kullamaardlat arendava Ivanhoe Minesi direktor, lisas, et riigil on hiiglaslik potentsiaal.

"See on uskumatult maavaraderikas maa - järgmine Saudi Araabia - ja asub maailma kõige suurema rahvaarvuga riigi kõrval," ütles Faber.

Mongoolia MSE Top 20 indeks on tänavu langenud 8,7 protsenti.

"Kuldaeg on maha magatud," ütles Oaktree Capitali juht Ralph Parks. "See on tragöödia. Kujundlikult on miljardid dollarid palumas, et neid investeeritaks Mongooliasse."

Mongoolia väliskaubandusest üle poole toimus mullu Hiinaga.

Mobius ütles, et põhimure on Mongoolia aktsiate olematu likviidsus. Templeton võib turule siseneda piiriturgude portfelli ja väikese turuväärtusega ettevõtete fondide kaudu, mis sobivad paremini Mongooliasse investeerimiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing