Jalutuskäik Rufusega

Erik Prozes 21. aprill 2009, 00:00

Ametiühingute keskliidu esimehe Harri Taliga tööpäev algab ja lõpeb koos terjer Rufusega. Kell on 7 hommikul. Tempo on kiire. "Ruufus! Ruufi!" hüüab Taliga kergelt hingeldades mitu oktaavi tavalisest kõrgema häälega.

Keskliidu juhatus mahub tuppa vaevu ära. Harri Taliga istub laua otsas ja talle lähemal paiknevad häälekamad juhatuse liikmed. "Peame valitsust rohkem survestama!" kõlab Taliga vasakult käelt. Taliga rahustab. "Igas organisatsioonis on radikaalsemaid inimesi ja eksjuhatuses tekitab trotsi ja vimma valitsuse püüd ametiühinguid oma diktaadile allutada."

Taliga koos kaaskonnaga tuiskab presidendi paraaduksest sisse. Kabineti uks avaneb ja sammutakse sisse. "Võtke istet… mugavatesse toolidesse," osutab president. Adjutant valab kohvi. Laual on juustu, maasikaid ja viinamarju. Teemaks on suvel jõustuv töölepinguseadus ja tööstuskindlustusmaksete suurendamine.

Läbirääkimised tööandjatega. Tarmo Kriis ja Enn Veskimägi hilinevad.

"Eestis tehakse ettevõtlusest absoluutne jumal, mis peab olema püha ja puutumatu. Pidevalt räägitakse, et töötajatel pole kasumiga asja, siis noh… Kasumist peaksid osa saama kõik, kelle tööga väärtust luuakse!"

Saabub Tarmo Kriis. "Viskame fotograafi välja?" põleb Kriis pealehakkamisest.

Õhtul on otse-eeter ETV2 venekeelses debatis, kus Taliga on vastamisi Enn Veskimäega. "Ruufi!" hüüab lõpuks jõudnud peremees. Koer keerutab hasartselt ringi. "Saba lipendab, jah!"

"Kui nüüd piiblit meelde tuletada, siis viidi ju seal ka terve rahvas kõrbesse, et orjamentaliteedist vabaneda. Ja rännati mitukümmend aastat selleks, et üles kasvaks vabaduses sündinute põlvkond."

Peremehe ja neljajalgse sammud kaugenevad. Meri kohiseb ja tuul keerutab rannaliiva.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing