Esimene teetähis

Sirje Rank 29. aprill 2009, 00:00

Alles lähinädalad ja kuud näitavad, kas valitsuse maksukärped suudavad ameeriklasi tarbima julgustada ning kas erainvestorid on valmis osa võtma oksjonitest, kus USA valitsus tahab müüki panna pankade bilansis hapnevad halvad varad - see on tõeline tuleproov Obama valitsuse plaanile stabiliseerida finantssektor ilma panku riigistamata. Mai alguses selgub USA suurimate pankade riigiabi vajadus.

"Tõehetk läheneb," ütles Obama valitsust nõustanud reitinguagentuuri Moody's ökonomist Mark Zandi agentuurile Reuters. "Järgmise 100 päeva jooksul peaks tulemust näha olema. Kui seda pole, tuleb kiiresti koostada plaan B."

Obama valitsus on kummutanud USA majanduses kaua tooni andnud Ronald Reagani mantra, et riik ei saa probleemidele lahendusi pakkuda, riik ise on probleem.

Obama ei jaga seda seisukohta ning nagu näitavad arvamusküsitlused, on enamik ameeriklasi praegu oma presidendiga rahul. Küll rohkem tema isiksuse kui miljardite pumpamisega pankade päästmiseks.

Kolme kuuga on Obama Kongressist läbi loovinud USA ajaloo suurima riigiabi paketi majanduse ergutamiseks, kinnitanud finantssüsteemi stabiliseerimise kava ja käivitanud autotööstuse reformi - muu hulgas sundis president lahkuma üle 30 aasta GMi juhtinud Rick Wagoneri. 3,5 triljoni dollari suuruses riigieelarve eelnõus sisaldub ambitsioonikas USA tervishoiusüsteemi reformi kava.

Kõik see maksab - USA eelarvedefitsiit kasvab tänavu 1,75 triljoni dollarini, kuid Obama sõnul pole praegu aeg defitsiidi üle muretseda. Majanduse nii rängas languses ei saa valitsus kulusid kärpida ega investeeringutelt kokku hoida.

"Kui me ei investeeri praegu taastuvenergeetikasse, haritud tööjõudu ega kõigile kättesaadavasse tervishoiusüsteemi, ei kasva majandus kahe, viie, kümne aasta perspektiivis nii kiiresti, kui vaja. Kui me ei lao uut vundamenti, oleme varsti tagasi praeguste probleemide juures," ütles Obama hiljuti Georgetowni ülikoolis majanduse olukorrast rääkides.

Obama kriitikute arvates on USA uus valitsus teinud korraga liiga vähe ja liiga palju. Nobeli majanduspreemia laureaadi Paul Krugmani hinnangul tulnuks pangad otsustavalt riigistada. Samal seisukohal on majandusprofessor Nouriel Roubini, kelle hinnangul alahindab Obama pankade probleemide ulatust.

USA vabariiklased siunavad Obamat sotsialistiks ja muretsevad USA paisuva defitsiidi pärast. Demokraatide eelarveekspert Alice Rivlin näeb terendamas kopsakaid maksutõuse - esmalt käibemaksu ja energiamaksude tõusu, siis ka tulude kõrgemat maksustamist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing