Ministeeriumide palgakärpel tõsi taga

Katre Pilvinski 21. mai 2009, 00:00

"Ministeeriumi ametnike palk kahanebki vähemalt 8% võrra," ütles haridusminister Tõnis Lukas. Tema sõnul saabki riigieelarve tabelites vähendada ainult palgafondi. "Reaalpalka vähendatakse eelarvest tulenevalt käskkirjadega hiljem ja seda teeb haridus- ja teadusministeerium kindlasti," selgitas minister.

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsioonibüroo juht Tarmu Kurm lisas, et ministeerium on juba palku vähendanud 5,5% ning 1. juulil tehakse ka valitsuses kokku lepitud ülejäänud kärped.

Rahandusministri Ivari Padari hinnangul on palgafondi vähendamine igal juhul mõistlikum ja õiglasem samm, kui seda oleks mehaaniline kõigi palkade vähendamine 8 protsenti. "N-ö ühe puuga palgakärpe puhul kannataksid kõige enam madalapalgalised töötajad, palgafondi vähendamisega on võimalik sellistele küsimustele paindlikumalt läheneda," lisas ta.

Padari sõnul ei jäta kärbe reaalseid palku puutumata. "Varasemate kokkuhoidudega on näiteks rahandusministeeriumi palgafondi juba niivõrd piiri peale kärbitud, et ilma reaalseid palkasid kärpimata seda nagunii ei ole võimalik teha," selgitas minister.

Palkade kärpimist kinnitas ka siseminister Jüri Pihl. "Siseministeeriumis vähenevad kõigi ametnike palgad alates 1. juulist reaalselt 8%. Muudame valitsuse otsuse alusel käskkirju, millega palgad on määratud," rääkis minister. Pihli sõnul koondamisi seekordse kärpega ei tule. "Koondamised nõuaks ka omakorda täiendavaid kulutusi, milleks eelarves raha pole," märkis ta.

Justiitsministeeriumist teatati, et seal on juba märtsis vähendatud palku 7 protsenti ning vähendatakse veel. "Täitmata ametikohti ei ole justiitsministeeriumis juba aastaid olnud, seega neid me kärpida ei saa," teatas ministeerium.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing