Tehniliste kukkumiste aeg

Tõnis Oja 25. mai 2009, 00:00

Alanud on periood, mil erinevate aktsiate hinnad kukuvad ühel päeval märkimisväärselt. Tegemist võib olla lihtsalt tehniliste hinnalangustega, sest päev varem on olnud tegemist dividendiõiguslike aktsiatega kauplemise viimase päevaga, ning sel päeval ostnud väärtpaberiomanikud omanikutulu enam ei saa .

Kui vaadata Tallinna börsi indeksite (nii Äripäeva indeksi kui ka OMX Tallinn, s.t. endise Talse) kuiseid liikumisi, siis torkab silma, et mai ja juuni on reeglina kehvemateks kuudeks. Eriti kehtib see reegel siis, kui börs on tõusulainel.

Nii langes Äripäeva indeks 2006. aasta mais 10 protsenti, samal ajal kui aastaga kerkis kümne enamkaubeldava aktsia hinnaliikumist peegeldav indeks 30%. Aasta varem olid vastavad protsendid miinus neli ja pluss 59. Mõlemal aastal (tegelikult ka 2004. aastal, mil Äripäeva indeks kerkis 38%) oli mai aasta kehvim kuu.

Vanal ütlusel, mis soovitab mais müüa, sest aktsiate hinnad kipuvad siis langema, on meie börsil (aga ka paljudel teistel Euroopa börsidel) kindel põhjus. Nimelt makstakse enamasti mais ja juunis välja dividende ning fikseeritakse dividendisaajate nimekirjad.

Nii oli eile suurimaks kukkujaks Norma aktsia, mis odavnes 12,16 protsenti ehk 5,63 krooni 40,68 kroonini. Eile oli esimene kauplemispäev, mil Norma aktsiate omandajad eelmise aasta majandustulemuste eest dividende ei saa ja omanikutulu saajad peavad ootama vähemalt aasta.

Tegelikult algas dividendide väljamaksmine juba kuu alguses. Otsa tegi lahti Harju Elekter, mille aktsionäride pangakontodele pidid dividendid (üks kroon aktsia kohta) laekuma juba eelmisel kolmapäeval.

Täna on viimane kauplemispäev Nordeconi dividendiõiguslike aktsiatega. Nordecon (endine Eesti Ehitus) maksab omanikutulu üks kroon aktsia kohta ning homme peaks ettevõtte aktsia hind selle võrra (umbes seitse protsenti) kukkuma.

Kolmapäeval on viimane kauplemispäev Tallinna Vee dividendiõiguslike aktsiatega kauplemisel, mis peaks neljapäeval endaga kaasa tooma aktsia enam kui kümne kroonise kukkumise. Kui aktsia hind neil päevil eriti ei muutu, tähendab see pea kümneprotsendilist kukkumist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing