J&J kindlustab tulevast kasumit

Silvia Viidik 06. juuli 2009, 00:00

Ravimitööstus on sel aastal läbi teinud väga suuri vaat et ajaloolisi muutuseid. Kokku on lepitud mitu ülevõtmist ja ühinemist, mis nihutavad ravimimaailma jõustruktuure hiigelettevõtete kasuks.

Kõige viimane selline tehing sõlmiti eelmisel neljapäeval ning sellest tõotab tulla ka patsientide jaoks väga paljuoodatud ja täisväärtuslikku elu pikendav liit.

Maailma suurim tervishoiu- ja esmatarbekaupade tootja Johnson & Johnson ostab miljardi dollari eest 18,4protsendilise osaluse ühes veidi vähemtuntud Iiri ravimifirmas Elan ning maksab veel 500 miljonit esialgseteks arendustöödeks. Miks just see ettevõte?

Elan on aastate jooksul pidanud kibedat võitlust Alzheimeri tõve vastu ning töötanud välja mitu haiguse kulgu ajutiselt pärssivat ravimit. Mõistust laastava haiguse vastu on ravimeid paljudel ettevõtetel, aga ükski neist ei suuda ajurakkude hävitustööd täielikult ümber pöörata, nad vaid pidurdavad protsessi mõneks ajaks. Elan on teel läbimurde poole praegu üsna kauges arendusjärgus oleva ravimi Bapineuzumab'ga, millele on ennustatud Alzheimeri tõvele palju saatuslikuma vastase rolli.

Johnson moodustab eraldi allettevõtte, kuhu paigutatakse kõik Alzheimeri uue ravimiga seotud arendustööd ehk ametlikult Alzheimeri Immunoteraapia Programm (AIP). Uuest ettevõttest 49,9 protsenti saab kuuluma Elanile ning sealjuures ka sama proportsiooniga ka ravimitulud, kuigi toodete õigused jäävad Johnsonile.

Koostööst tuleb sünergia ja kulude kokkuhoid, eriti on seda tarkust kasutatud ravimimaailmas. Ka Elan pole oma ravimeid ihuüksi välja nuputanud, vaid koostöös teise ravimifirmaga Wyeth, kelle aasta lõpus võtab üle ravimitööstuse raskekaallane Pfizer.

Johnsoni-Elani tehingut on kirjeldatud kui win-win situatsiooni. Elan vaevles juba tükk aega suuremate probleemide küüsis, sest raha läks välja ilmselgelt rohkem, kui tuli sisse. Vähemalt viimased viis kvartalit on ettevõttele olnud tugevalt kahjumlikud ja uuel aktsionäride koosolekul 17. juulil oleks juhid pidanud üsna tõsiselt oma töökohtade pärast võitlema. Johnsoni võimsad kasumid ja enam kui 12,5 miljardit vaba raha ei päästa mitte ainult Elani kehva olelemist, vaid annab kõvasti lootust kõigile Alzheimeri patsientidele ja nende lähedastele. Johnsonil on tugev müügivõrk ja piisavalt raha, et ravimiarendust kiirelt edasi viia ning reaalselt ka mingite tulemusteni jõuda.

Ühe kehvas seisus ravimifirma ülevõtmine kujutab endast tavaliselt päris parajat riski - arendatav ravim, mis hüpoteetiliselt toob sisse miljardeid dollareid, ei pruugi tegelikkuses katseid läbidagi. Johnsoni finantspositsiooni Elanile kulutatud raha eriti ei kõiguta, kuid suurettevõttel on vaja mõelda ka enda tulevastele teenistustele, mida Alzheimeri ravim õnnestumise korral hästi pakkuda võiks. Credit Suisse on Bapineuzumab'le prognoosinud 6 miljardi dollarilist tulu järgmise aastakümne jooksul, sest Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel kahekordistub Alzheimeri-haigete arv järgmise 16 aasta jooksul 34 miljonini.

Kui ravim tõesti suudab pidurdada raske haiguse arengut, võib see nii Johnsonile, kui ka Elanile pikas perspektiivis tagada väga mõnusa äraolemise. Enne tuleb siiski lõpule viia ülevõtmine, mis on planeeritud aasta teise poolde.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing