Obama üritab Moskvas uut lehekülge pöörata

Sirje Rank 06. juuli 2009, 00:00

Vahetult visiidi eel andsid Obama ja Venemaa peaminister Vladimir Putin teineteise pihta "sõbralikku tuld", kui Obama ütles intervjuus agentuurile AP, et ka Putinil oleks aeg aru saada, et külma sõja aegne lähenemine USA-Venemaa suhetele on ajast ja arust. Kui president Dmitri Medvedev on sellest aru saanud, siis Putin on ikka veel ühe jalaga vanas ajas, ütles Obama.

Putin vastas riigitelevisioonis, et külma sõja ajas on kinni hoopis USA, kus on jätkuvalt jõus piirangud, mis seostavad kahe riigi kaubandust juutide emigreerimisvõimalustega Nõukogude Liidust. Venemaa seisab aga kindlalt kahel jalal ja vaatab alati tulevikku.

Putini sõnul aitaks kahe riigi suhteid parandada USA loobumine raketikilbi rajamisest Euroopasse ning NATO laienemise plaanidest. "Kui me näeme, et meie Ameerika partnerid hoiduvad uute relvastuskomplekside ja raketitõrjesüsteemide paigaldamisest või muudavad näiteks oma suhtumist sõjalis-poliitiliste blokkide laiendamisse või üldse blokkide mõistes mõtlemisse, oleks see suur samm edasi," ütles Putin agentuuri Reuters vahendusel.

Putiniga on Obamal kohtumine homme ja osa analüütikute hinnangul sõltub just sellest kohtumisest USA-Vene suhete edasine tonaalsus.

Täna on Obamal kohtumine president Dmitri Medvedeviga, kus arutusel USA-Vene uus kokkulepe strateegiliste tuumalõhkepeade arvu vähendamiseks. See on visiidi üks võimalik konkreetne tulemus, ehkki Venemaa on püüdnud seda seostada USA raketikilbiga. Obama sõnul poleks kilpi vaja, kui Iraanist ei lähtuks tuumaohtu - siin pole Venemaa seni koostööaldis olnud, kuna Iraan on Moskvale tähtis kaubanduspartner. Küll võib Venemaa USA-le vastu tulla Afganistanis ja lubada läbi oma territooriumi sõjavarustuse transporti.

Jätkuvalt püsivad USA-Venemaa erimeelsused Gruusias, kuid USA on valmis edasi liikuma - NATO jätkab Venemaaga koostööd ning Obama visiidi ajal peaks allkirjastatama USA-Vene tuumaalase koostöö kokkulepe, mille USA eelmine valitsus Gruusia sõja järel külmutas. Vahetult Obama visiidi eel lõpevad Kaukaasias Venemaa sõjaväemanöövrid.

Obamat saadab Moskvas äridelegatsioon, kuid nagu üks tööstusallikas agentuurile Reuters tunnistas, pole Venemaa äritippkohtumisest eriti huvitatud. Siiski avab Pepsi Co juht Indra K. Nooyi sel nädalal Moskva lähistel suurima villimistehase Euroopas ning delegatsiooni kuuluv põllutöömasinate tootja Deere & Co tegevjuht Samuel Allan ütles, et plaanib Venemaale 500 miljoni dollari väärtuses uusi investeeringuid.

Suur tagasilöök igasugustele ärisidemetele oli aga Venemaa otsus katkestada vaid nädalapäevad enne Obama visiidi algust WTO kõnelused ning alustada uusi läbirääkimisi ühes blokis Kasahstani ja Valgevenega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing