Plink Plonk Tartu murul

Lemmi Kann 17. juuli 2009, 00:00

"Kas sa Plink Plonkile lähed sel aastal?" "Jah, ikka lähme sõpradega!" "Mis bändid seal on?" "Kuule, ma ei teagi, aga mis seal vahet on, see polegi oluline - Plink Plonk on mõnus!"

See on katkend kahe kohvikusabas seisnud inimese vestlusest, mille peale ilmub korraldustiimi liikme, Forwards Studio produtsendi ja helirežissööri Lauri Liivaku näkku siiras rõõm.

"Nii me olemegi seda algusest peale ette kujutanud, et Plink Plonk on nii lahe üritus, kuhu tullakse ainuüksi nime peale kohale, sest seal on lihtsalt nii mõnus. Kui üks kaubamärk juba niimoodi töötab, siis ongi õige värk!" on Liivak rahul, et viis aastat tagasi Tartu laululava muruosale külvatud esimesest indie-seemnekesest idanema läinud sõltumatu muusika festivali juured on end nii sügavale inimeste teadvusesse ajanud.

Väikest juubelit tähistava Plink Plonki esinejate nimistu on Liivaku sõnul sel korral omamoodi kompaktne välja kukkunud - kuigi esinejad pärinevad paljude muusikastiilide ääremaadelt, klapivad nad omavahel kenasti kokku.

Inglise brass-kollektiiv Counterpoint ongi justkui läbilõige enam-vähem kõigest, mida homme Tartus kuulda võib - St. Albanist pärit pasunapoisid käsitsevad oma pille ning segavad klassikalist puhkpilli- ja juudi rahvamuusikat metali ja funkiga kokku sellisel hullumeelsel viisil, mis mõnel ortodokssel bigbändide austajal ilmselt jalad alt viib.

Puhkpillimuusika veidi leebemates toonides suunda esindab Tartu heameeleolumuusikakollektiiv Estraadiraadio, kes teeb ekskursiooni läbi stiilipuhta ja funkiva 70ndate estraadimuusika paremiku. Hullunud kitarririffidest ja 60ndate garaažipsühhedeeliast tiinet fuzz-rock'i mängib Soome bänd Joensuu 1685, kellele muusikakriitikud ennustavad My Bloody Valentine'i, Jesus and Mary Chain'i ja Ride'i legendaarsust.

My Bloody Valentine'iga võrreldakse ka Dublini psühhedeelse indierock-bändi The Brothers Movement, kes sai eelmisel aastal mööda Euroopat ringi rokkides külge sildi "Iirimaa põrutavaim uus bänd".

Sulni nimega rootslanna Agnes Mercedes nihutab aga nii mitmegi ühiku võrra neid piire, milles elab oma ettearvamatut elu eksperimentaalne džäss.

Kodumaistest underground-elanikest on korraldajad kohale kutsunud hüperaktiivse diskopunkbändi Chungin & Strap-On Faggots ja noise doom duo Talbot, kellest viimane astub üles Plink Plonkil traditsiooniks saanud "hullu kahemehebändi" kategoorias. Rahvusvahelises koosseisus tuleb lavale Eesti-Rootsi-Taani džäss-rokktrio Dynamite Vikings, kelle muusikast võib leida kõike, mis on ebatraditsiooniline ja esitab väljakutse peavoolu muusikale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:02

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing