Komöödia täis Jaapani elutarkust

Mari Hiiemäe 24. juuli 2009, 00:00

Maanteemuuseumi turundusjuhi Hille Lillemäe sõnul on Roman Baskini lavastatud suvekomöödia "Augustikuu teemaja" esimene spetsiaalselt maanteemuuseumi keskkonda lavastatud näidend. "Lavastaja ja kunstnik on osanud etenduse siinse miljööga kenasti haakuma panna. Mina võin pealtvaatajana öelda, et see igati sobib siia," rääkis Lillemägi.

Etendus toimub vabas õhus ning vaatajate tarvis on muuseumi õuele üles seatud neljasajakohalised tribüünid, kust on arenevaid sündmusi hea jälgida.

Tüki sisu on ühtaegu naljakas ning filosoofiline. "Mõtlemisainet on seal palju. See on komöödia, aga kindlasti mitte komejant, vaid tõsiseltvõetav huumor," ütles Lillemägi, kes usub, et etendus on piisavalt huvitav, et selle vaatamisrõõmu ei sega isegi vihm. "Mis see väike suvine vihm teeb, tuleb korra ja kaob, ükski pidu pole sellepärast pidamata jäänud," arvas ka lavastaja Roman Baskin.

Baskin lubab publikut naerutada nii, et küll saab. "Mis komöödia see ilma naljata on! See etendus koosnebki situatsioonidest, mis on koomilised, ja naerda saab seal kuhjaga," lubas Baskin.

Lugu hakkab arenema väikeses Jaapani külas Okinawa saarel, kuhu saadetud Ameerika ohvitserile on tehtud korraldus juurutada kohalike seas läänemeelsust ja lääne mentaliteeti. Kohalik nägu aga ei taha kuidagi muutuda ning sellelt pinnalt kogu koomika võrsubki.

Eestlase jaoks on etenduses palju äratundmisrõõmu. Baskini sõnul räägib "Augustikuu teemaja" endaks jäämisest ja oma näo ning kultuuri säilitamisest keerulistes olukordades. "Ka Eestimaast on aastasadade jooksul paljud üle käinud ning kohalikku nägu muuta tahtnud. Õnnestunud on see nii, nagu on," rääkis Baskin.

Olulisima rolli lavastuses teeb Marko Matvere, kes kehastab elutarka jaapanlasest külameest Sakinit, kes veab valget meest mööda orienti ringi ja kommenteerib toimuvat ka publikule.

Truppi kuuluvad lisaks Matverele mitmed harrastusteatrite näitlejad, teiste hulgas MTÜ Vilde Teatri liikmed koos vanemuislasest lavastaja Raivo Adlasega

"Nad on tublid. Nende esimene kokkupuude publikuga oli nagu vee laskmine basseini. Selgus, et see on täitsa ujutav," ütles Baskin.

Teatripiletiga saab etenduse eel tasuta külastada maanteemuuseumi, kus on avatud püsinäitus "Tee ajalugu!", masinahall ja hooajanäitus "Kogu elu teel", mis räägib bussidest, bussijuhtidest ja reisijatest. Avatud on ka Varbuse teemaja ja välikohvik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing