Veskimägi: maksude tõstmisest pole tolku

Kaisa Tahlfeld 19. august 2009, 00:00

"Kõik otseste maksude tõusud tähendavad tegelikult inimeste koorimist, sest sissetulekud on langenud, inimesed peavad riigile rohkem makse maksma ja maksude tõus ei lahenda ka eelarveprobleemi," märkis riigikogu liige ja kunagine rahandusminister Taavi Veskimägi.

Rahandusminister Jürgen Ligi teatas eile, et peab õigeks sotside ja Keskerakonna algatatud eelnõu, mille järgi tuleks muuta praegu kehtivat tulumaksuseadust nii, et järgmisel aastal tulumaks ei alaneks. Taavi Veskimäe arvates pole see aga lahenduseks.

"Seni kuni riik ei suuda üle jõu käivaid sotsiaalkaitsekulusid, mis moodustavad ligi 50 protsenti eelarve kulude mahust, koomale tõmmata, ei paiguta riik eelarvesse kogutavat raha kindlasti mitte mõistlikumalt, kui inimesed või ettevõtted seda teeksid," ütles Veskimägi.

"Pean tunnistama, et pole veel seda eelnõu lugenud. Kui vaadata, kui meeleheitlikult igasuguseid tulusid kokku püütakse korjata, siis midagi ootamatut selles iseenesest ei ole," märkis investorite liidu juht Heldur Meerits esimese hooga.

Kui tulumaksu alanemise peatumise eelnõu läbi läheb, siis töötab Reformierakond risti vastu ühele oma valimislubadusele, lisas ta.

"Tulumaksu asi on olnud veidi ülemüstifitseeritud. Reformierakond ise ka teab seda, et tulumaksu osakaal riigieelarves on üsna tagasihoidlik. Reformierakond on tegelikkuses ju maksukoormust suurendanud. Aga nad on seda siiamaani edukalt maskeerinud, rääkides tulumaksu alandamisest, kuid summaarselt on nad maksukoormust kasvatanud. See on neile nüüd siis kapist välja tulek," märkis Meerits.

ASi A. Le Coq juhataja Tarmo Noop kinnitas, et ei näe selles mingit traagikat, kui tulumaksumäära langetamine külmutatakse.

"Inimestel pole õigustatud ootust, et tulumaksumäär langeb," ütles Noop. "Inimesed on ammu harjunud selle mõttega, et asi on külmutatud. Sest ka selle aasta alguses pidi tulumaksumäär langema ühe protsendi võrra, kuid ei langenud."

Noobi sõnul on status quo säilitamine ehk tulumaksumäära külmutamine praeguses olukorras tunduvalt mõistlikum tegu kui käibemaksu tõstmine.

Valitsus kogub järgnevalt kokku erinevate ministeeriumide hinnangud tulumaksulangetust peatava eelnõu kohta ning annab sellele siis oma hinnangu.

Ma ei väsi kordamast, et maksude tõus ei ole lahendus Eesti eelarveprobleemidele. Juba tehtud otsuste muutmine maksumäärade langetamisel tähendab maksude tõstmist.

Kui ikka rikkust, mida ümber jagada ei ole, siis ei aita ükski maksutõus. Kui maksubaas kaob ära, siis võib-olla maksumäär ka 100 protsenti, kuid makse ikka ei laeku. Mõistlikum on makse koguda madalama määraga paljudelt, kui saada kätte kõrgeid makse vähestelt.

Vaesust ei saa ümber jagada maksudega, ikka ainult rikkust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing