Q Vara oksjonil kaotajaks jäänu vaidlustab otsuse

Virge Haavasalu 21. august 2009, 00:00

"Arvamus on ühene: ilmselt on tegemist mitte enampakkumise, vaid tagatiste GILDi nimele vormistamisega," oli Müürisepp veendunud. Tema firma tegi pakkumise Q Metsakinnistute ostuks. "Lihtsalt tehti näiline enampakkumine," sõnas nördinult Müürisepp.

Ta pole oksjoni tulemustega rahul kahel põhjusel. "Üks asi on see, et tegelikult enampakkumise esemetega ehk selle müüdava varaga tutvuda ei saanud. Sisuliselt oli see huupi pakkumine," märkis Müürisepp. GILD ei andnud infot põhjendusega, et raamatupidamisdokumente pole müügi korraldajale üle antud.

"Kui ma küsisin, kas GILDi esindajad Joel Aasmäe ja Tõnno Vähk on Urbanforsi ja Q Metsakinnistute juhatuse liikmetena mingeid tehinguid teinud, siis selle peale mulle mingit vastust ei antud, vaid saadeti konfidentsiaalsusleping, pärast mida nad oleksid nõus mulle mingit infot andma," selgitas Müürisepp.

Leping oli tema sõnul selliselt sõnastatud, et ka varem väljastatud informatsiooni ei oleks tohtinud kellelegi jagada. "Sisuliselt kui ma teiega rääkisin, ma juba rikkusin konfidentsiaalsuslepingut ja nad oleksid minu käest nõudnud pool miljonit trahvi, pluss veel kahjunõue," viitas Müürisepp varasemale vestlusele ajakirjanikuga. Müürisepp tegi ettepaneku konfidentsiaalsuspunkt ära muuta, aga GILD ei olnud nõus. "Loomulikult ei olnud võimalik sellega edasi minna," lisas mees.

Teine asi on Müürisepa hinnangul pakkujate ebavõrdne kohtlemine. "See tuleneb osaliselt ka esimesest punktist, aga lisaks oli tingimustes, et pakkumise tagatis pidi olema 50% pakutavast summast ehk GILDil oli korraldaja kaudu ju tegelikult enne pakkumiste esitamise tähtaega teada, mis suuruses pakkumised tulevad. Tekkis lihtsalt ebavõrdne olukord," leidis ta.

Müürisepp küll nõustus võimalusega, et advokaadibüroo ei väljastanud pakkumiste informatsiooni GILDile, aga kliendisuhet arvesse võttes kahtleb ta advokaadibüroo kui pakkumise korraldaja erapooletuses.

Q Vara ja temaga seotud ettevõtete enampakkumise korraldaja advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius advokaadi Natalja Sidorenko kinnitusel ei teadnud vara enampakkumisele panija ja pakkumise võitja GILD Fund Management teise enampakkumisel osaleja pakkumise sisu.

"Peame vajalikuks mainida ka seda, et GILD Fund Management esitas pakkumise kõikide enampakkumisel müüdavate esemete kohta," märkis Sidorenko. "Teise osaleja pakkumine hõlmas vaid ühte neist. GILD Fund Managementi pakutud hind teise osaleja poolt soovitud eseme suhtes ületas teise osaleja pakutud hinna rohkem kui 2,5 korda."

GILD Arbitrage'i fondijuht Tõnno Vähk ütles, et ostetud vara eest tasuti nõudega. "Enampakkumise eesmärk ja kasu investoritele seisnes eelkõige selles, et fondil õnnestus selgitada välja oma investeeringu tagatisvarade väärtus ning seega ka põhivõlgnevuse jääk," kommentaaris Vähk. Enampakkumise tulemusel selgus, et GILD Arbitrage'ile läinud Q Vara ja temaga seotud ettevõtete hind ületas veidi 12 miljonit krooni. Edasistest plaanidest ettevõtetega on fondijuhi Tõnno Vähi sõnul veel vara rääkida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing