Thulema tegeleb võlaprobleemiga

Virge Haavasalu 08. september 2009, 00:00

"Tegemist ei ole väga halva olukorraga. See on võimalik täiesti normaalse äritegevusega kenasti tagasi maksta," uskus Prikk. Ta ei ole kõikide võlausaldajate seisu küll täpselt kokku löönud, aga summa on umbes 6 miljonit krooni. Tema sõnul maksuametile praegul võlgu ei olda, sest muidu ei saaks riigihangetel osaleda.

Maksimaalselt kaheaastane saneerimiskava on vaja kohtule esitada oktoobri algul.

Kas saneerimismenetlus oli hädavajalik, kui võlg kokku on nii väike? Asi on Priki ütlusel lihtne. "Kui mina kui tegevjuht ei saa õigel ajal asju makstud, siis seadus näeb ette, et ma pean midagi selleks ette võtma. Kui ettevõttel on tekkinud maksejõuetus, siis ta peab esitama seaduse kohaselt kas pankroti- või saneerimisavalduse," põhjendas Thulema tegevjuht.

"Suurimad võlausaldajad on nendest plaanidest, kes vähem, kes rohkem, teadlikud. Sampo Pank, kes on meie suurim võlausaldaja, on teadlik täpselt juba meie finantskavadest. Koostöö käib viisakalt," kirjeldas Prikk seisu.

Väga palju sõltub Priki sõnul sellest, kui palju suudab Thulema turult uut tööd haarata. "Praegu on tehas suhteliselt koormatud, isegi vahepeal päris ülekoormatud, aga vahepeal kukkus sisustusturg täiesti kokku," möönis ta.

"Tänasel päeval võin kindlalt öelda, et enamusaktsionär OÜ Vaheseinatehas vahetub," rääkis Prikk. "Puustelli omanikeringist kindlasti ei lahku, ta toetab kenasti meie ettevõtet. Mis saab täpselt Vaheseinatehase asjadest, see selgub septembri jooksul," lisas ta. Kuna Puustellil on eelisostuõigus, ei saa välistada, et soomlased lõplikult eestlasi üle ei võta.

"Kõik kaardid on veel avatud," kommenteeris üks praegusi Thulema omanikke Endrus Arge võimalikke muudatusi Thulema omanike seas.

Arge ei välistanud väljumist omanikeringist "Peaasi, et saneerimine lõppeks õnnelikult ja et Thulemal oleks tugev omanik, kellel on pakkuda muid, huvitavaid väljundeid turul," soovis ta. Arge uskus, et juba paari nädala jooksul võib selgus tulla.

Saneerimist eristabki pankrotist just see, et maksejõuetus ei tohi olla veel saabunud.

Tihtipeale ettevõtjad teevadki selle vea, et lähevad siis saneerimise teed, kui tegelikult on sisuliselt pankrotiolukord.

Kindlasti tundub olevat Thulema teistsugune näide. Iseenesest on tervitatav, et ka sellist praktikat tuleb ette. Ja ilmselt on meil praktikat päris palju selles osas, millistel juhtudel saneerimine ei tule kõne alla.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing