Riigipalgaliste sissetulek võib tuleval aastal kukkuda

Kadri Paas 11. september 2009, 00:00

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas ütles Äripäevale, et kuigi riigieelarve läbirääkimised rahandusministeeriumi ja ülejäänud ministeeriumide vahel alles käivad - riigieelarve peaks jõudma parlamenti selle kuu lõpus -, siis kuu lõppu ootamatagi on selge, et uuel aastal ootab suuremat osa riigipalgalisi palgalangetamine.

"Valitsuse kabinetinõupidamistel on kokku lepitud, et tegevuskulude ehk majandus- ja personalikulude langetamisel lähtutakse ühtlasest langetamise printsiibist. Kui palju, sõltub ikkagi vastava valdkonna ministrist ja asutuse juhist," ei taha Rõivas arutada teemal, kas õpetajate või päästjate sissetulek kahaneb 9% või mõni muu protsent.

Rahanduskomisjoni liikme, sotsiaaldemokraadi Eiki Nestori sõnul oleks veelkordne kärbe nii mõnelegi asutusele surmahoop.

"Käisime PRIAs. Seal töötajad rääkisid, et kui veel nende tegevuskulusid kärpida, siis osa ülesandeid jääb lihtsalt täitmata. Seega, kui ma kuulen, et veel 9% peab palku või majanduskulusid vähendama, siis… See ei ole võimalik tagasilöökideta, mis tekivad riigi toimimises," oli Nestor veendunud.

Peaminister Andrus Ansip ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et Eesti riigi 2010. aasta eelarvet läbib ühtlane 9%-line kärbe kõigi ministeeriumide kõiki tegevusvaldkondi silmas pidades.

"Tuletaksin kõigile Eestimaa inimestele meelde, et tänu eesti rahva kannatlikkusele ja kaasaaitamisele oleme saanud sel aastal riigisektori eelarvepositsiooni parandada 16 miljardi krooni ulatuses ja meil on kokkuleppeid veel kolme miljardi krooni jagu. Järgmise aasta eelarvetemaatika on veel läbirääkimiste faasis. Selge on, et tegevuskulusid tuleb läbivalt kärpida. Aga pensione ei kärbita! Vähendatud pensionitega ei ole võimalik elada," on Ansip veendunud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing