Ettevõtjad: töötajad peavad palgamõõnaga leppima

Katariina Krjutshkova 18. september 2009, 00:00

"Meil on tootlikkusega probleeme. Tööviljakus peaks tagasi jõudma 2003.-2004. aasta tasemele," ütles Eesti Telekomi juht Valdo Kalm. Pealegi reageerivad palgad kõige aeglasemalt nii-öelda toiduahelas, mistõttu ei pruugi isegi tööviljakuse kiire tõus kohe teenistust suurendada.

"Isegi sel juhul, kui järgmisel aastal saab majanduskliimas täheldada paranemist, ei pruugi selle tõttu palgad tõusta," ütles Swedbank Eesti personalidirektor Signe Kaurson. Ka Tallinna kaubamaja juht Raul Raudsepp nentis, et vaevalt palkades lähiajal muutusi tekib.

Arco Vara juht Lembit Tampere nentis, et isegi kui olemasolevate töötajate palku ei kärbita, võetakse uued töötajad siiski madalama palgaga tööle kui eelmised. See jätab palgad endiselt madalale tasemele.

Ettevõtjad ütlevad samas, et inimestel pole mõtet ka topelthirmu tunda, sest kõik suuremad kärped ja koondamised on juba tehtud.

"Mis tehtud, see tehtud. Ei usu, et siin enam mingisuguseid suuri muutusi veel tuleb," ütles Tampere. Arco Varas tõmmati koomale lisasoodustustega. "Ametiautosid oleme kokku korjanud ja kütusekaarte ära võtnud," ütles Tampere. Lisaks mindi kinnisvarafirmas üle tulemuspalgale.

Ka Kaurson nentis, et möödunud šokk õpetas, et muutused tuleb kiiresti ellu viia. Nüüd on käes aeg, kus tuleb edasi vaadata ja olemasolevate töötajatega ettevõtte viljakust tõsta.

Tele2 ASi juhi Toomas Tiiveli sõnul ei pidanud nemad personalikuludelt kokku tõmbama. Hoolimata ettevõtte heast käekäigust ei leia aga Tiivel, et lähiaeg oleks sobiv töötajate palganumbrite kergitamiseks.

Kaurson rääkis, et pidasid hiljuti Swedbankis töötajatega maha tulemusvestluse. "Tundub, et olukord on normaliseerumas. Kui aasta alguses oli veel hästi palju määramatust, siis nüüd on tekkinud töötajatel arusaam, mis on tegelikult oluline. Vastuvõtlikkus muutustele on suurenenud," ütles ta.

Samas nentis ta, et ettevõtjatel tuleks olla ettevaatlik, sest liiga kaua madalaid palku hoida on ohtlik. Seda eriti juhul, kui töötaja on kvalifitseeritud ja rahvusvahelise töövilumusega. "Kui pikalt palka ei tõsta, võivad nad minema minna. Ega nad ju lihtsalt ei istu töökohal, vaid arenevad ja nende väärtus tõuseb," lisas Kaurson.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing