Soome-Rootsi Tallinkil kehv

Tõnis Oja 07. oktoober 2009, 00:00

Ehkki Eesti-Soome liinil kasvab Tallinki reisijate arv üsna jõudsalt, ollakse taas hädas Soome-Rootsi liinidega, selgub ettevõtte veostatistikat analüüsides.

Tallinki reisijate arv kahanes septembris ühe protsendi võrra, 555 512 reisijani, teatas Tallink esmaspäeva õhtul börsile. Tallinna-Helsingi liinil kasvas reisijate hulk 8 protsenti, veidi enam kui veerand miljonini.

Investorid võtsid teate vastu ilmse rahuoluluga - laevafirma aktsia hind kerkis eile 2,7 protsenti, 5,95 kroonini.

Aga Soome-Rootsi liinidel kahanes reisijate arv 14 protsenti. Möödunud aasta september oli esimene kuu pärast Silja Line'i ülevõtmist, mil sellel liinil reisijate arv võrreldes 2007. aasta septembriga kasvas (8 protsenti). Võrreldes 2007. aasta septembriga ehk kahe aastaga on aga tagasiminek olnud 7,4 protsenti.

Augustiga lõppenud eelmisel majandusaastal kasvas Tallinki reisijate arv Rootsi-Soome liinidel 11 protsenti, 3,17 miljoni reisijani, aga aasta varem oli langus 11,6 protsenti. Selle tulemusena jäi Tallinki reisijate arv Soome-Rootsi liinidel 2007. aasta reisijate arvule (3,23 miljonit reisijat) alla.

Ka sõiduautode vedu Soome-Rootsi liinidel oli enam kui kehvakene. Kui kokku kasvas sõidukite arv septembris veidi enam kui viiendiku võrra, 69 545 sõidukini, siis see tuli peamiselt tänu Tallinna-Helsingi liinile, kus kasv oli 33 protsenti, Soome-Rootsi liinidel vähenes sõiduautode vedu 6 protsenti. Selle aasta septembris andis Tallinna-Helsingi liin 64 ja Soome-Rootsi liinid 17 protsenti kogu sõidukite arvust, aasta tagasi aga vastavalt 41 ja 22 protsenti.

Müügitulemuste seisukohalt on aga Soome-Rootsi liinid Tallinna-Helsingi liinist olulisemad. Eelmise finantsaasta üheksa kuu seisuga andsid Eesti-Soome liinid 28, Soome-Rootsi liinid aga 45 protsenti kontserni kogukäibest.

Kaubavedu, mis moodustab 15 protsenti Tallinki kogukäibest, on aga endiselt katastroofiline. Septembris vähenes kaubaveo maht eelmise aastaga septembriga võrreldes 15 protsenti, üle-eelmisega aastaga võrreldes koguni 24 protsenti. Kaubaveo maht on Tallinkil kahanenud pidevalt alates 2007. aasta juulist.

Tallink avaldab eelmise finantsaasta ja kvartali tulemused 30. oktoobril.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing