Romet Kreek • 28. oktoober 2009 kell 21:00

Tulemused ei huvita kedagi

Kui tulemuste avaldamise hooaeg algas, olid investorid huvitatud, kuidas on ettevõtetel läinud. Tulemustel ei ole maailmas eriti häda olnud, pigem on need üllatavalt tugevad. Kuid nüüd uitavad investorite mõtted kusagil mujal.

Olgu ettevõtte tulemus analüütikute oodatust parem või kehvem, kasum kasvagu või langegu, teenigu ettevõte kahjumit või mitte - see ei lähe korda. Investorid on võtnud pähe, et tuleks müüa aktsiaid ja eks seda aktsiaindeksite langus ju näitabki. Ja aktsiad on langenud juba päris mitu päeva järjest. Võib-olla on turul õigus? Eks leidub ka sellisele otsusele toekaid pooltargumente. Maailma majandused ei ole metsast välja tulnud. Aktsiad on kalliks hinnatud (tegelikult ajavad pangaaktsiad suhtarvud üles). Tulemused võivad halveneda, nagu ka majanduse olukord. Päris paljud on veendunud aktsiate tõusus ja fondides on raha osakaal väike. Lisaks on inimestel personaalsed põhjused, miks müüakse - isiklikud või majanduse tulevikukartused, vajadus millelegi kulutada, elutsükli areng jne.

Vaatame veidi eile avaldatud Rootsi ettevõtete tulemusi. Maailma suurim lukutootja Assa Abloy kolmanda kvartali kasum kasvas 710 mln Rootsi kroonilt 876 mln Rootsi kroonile ehk 1,89 Rootsi kroonilt aktsia kohta 2,36 SEKile. Analüütikud prognoosisid kasumiks 792 mln Rootsi krooni.

Svenska Handelsbankeni kolmanda kvartali puhaskasum kahanes aastataguselt 2,81 mld Rootsi kroonilt 2,4 miljardile Rootsi kroonile. Analüütikud prognoosisid pangale kasumi vähenemist 2,3 miljardile Rootsi kroonile.

Nordea Banki puhaskasum kahanes kolmandas kvartalis aastataguselt 655 mln eurolt 624 mln eurole. Analüütikud ootasid panga kasumiks 424 mln eurot.

TeliaSonera kolmanda kvartali kasum ületas analüütikute ootuseid. Puhaskasum kasvas aastaga 4,77 miljardilt Rootsi kroonilt 5,04 miljardile SEKile. Analüütikud ootasid 4,99 miljardilist puhaskasumit.

Kui millegi kallal leidub põhjust näpuga näitamiseks, võiks need olla probleemid ettevõtete käivetega, mis kipuvad kahanema. Paremad joonealused numbrid on paraku saadud sageli koondamiste ja tehaste sulgemise teel.

Hetkel kuum